Pages

2017. március 5., vasárnap

A Sheriff of Nottingham társasjátékban ismét kereskedők bőrébe bújhatunk, ezúttal azonban a rosszabbik fajtából. Blöffölés, megvesztegetés és csempészés. A cél viszont szentesíti az eszközt. A kereskedők megélhetése a herceg által kiszabott adók következtében teljességgel ellehetetlenült, a város kapzsi seriffje pedig csempészárura hivatkozva mindenkit ellenőriz, aki átlépi Nottingham városának kapuját. Légy becsületes, és reménykedj a legjobbakban, vagy egyszerűen fizesd le a seriffet!


Bátran kijelenthetem: a legszenzációsabb társasjáték, amellyel valaha volt dolgom. Az általam annyira imádott grafikákon túl, számtalan tartozék lapul a dobozban, akárcsak az árukártyák, az aranypénzek, a seriff jelző bábu, a kereskedő standok, zsákokBár ez utóbbiakkal kapcsolatban, a bársonyszütyők helyett praktikusabbnak tartottam volna egy kevésbé kényes anyag, teszem azt, vászon felhasználását a gyártás során, ezáltal ugyanis kiküszöbölhető lenne az a probléma is, hogy a zsákok lezárását követően, azok kinyitása szakadás nélkül teljességgel lehetetlen.


A társasjáték hatalmas előnye, hogy a szabálya pillanatok alatt elsajátítható, éppen ezért hamar átszellemülhetünk, és megkezdhetjük a nem mindig tisztességes kufárkodást.  A játék több körön át tart, és minden körben az egyik játékos kénytelen magára ölteni a seriff korántsem egyszerű szerepét, miközben a többiek megmaradnak egyszerű kereskedőknek, akik törvényes – alma, sajt, kenyér, csirke –, vagy éppenséggel törvénytelen csempészárukat – bors, mézsör, selyem, számszeríj – igyekeznek bevinni Nottingham városába.
A körök a következő fázisokból állnak:
1. PIAC: A piacon lehetőségünk nyílik arra, hogy kicseréljük az általunk birtokolt – legfeljebb 5 kártyát – árukat, annak reményében, hogy piacra vihető árukészletre teszünk szert. A húzást elvégezhetjük a dobott, és a még felhúzásra váró lapokból egyaránt. A dobott lapokból való kártyahúzás kiváló módszere annak, hogy olyan kártyához jussunk, amilyenekre szükségünk lehet, azonban a seriffnek is elárulja a szándékunkat, kivéve persze, ha a lehetőséget nem használjuk fel annak kicselezésére.


2. KERESKEDŐ ZSÁKOK MEGTÖLTÉSE: A piacra szánt kártyák, akarom mondani áruk a kereskedő zsákokba kerülnek, és elindulnak a város felé. A zsákok megtöltésének kikötése: legalább egy és legfeljebb öt árut tehetsz be a zsákba.

3. BEJELENTÉS: A seriff elé járulva be kell neki jelentenünk, milyen és mennyi áruval fogunk kereskedni a piacon, amelynek három feltétele:
a.) csak törvényes árukat jelenthetünk be
b.) csak egyfajta árut jelenthetsz be
c.) a zsákodban lévő kártyák pontos számát kell bejelentenünk.


4. MEGTEKINTÉS: A seriff eldönti, hogy megnézi-e a kereskedő zsákokat. Megeshet, hogy kinyittatja az összes zsákot, de az is előfordulhat, hogy egyikbe sem néz bele. A becsületes kereskedőknek nincs mitől félniük, hiszen ha az általa bejelentettek rejlenek a zsákjában, akkor a seriffnek ki kell fizetnie a törvényes áruk büntetéséért járó aranyat, és tovább kell engednie a szekeret.
Abban az esetben viszont, ha zsákban nem pontosan az rejlik, amelyet a kereskedője bejelentett, és nem is csúsztatott a seriff zsebébe mondjuk némi aranyat, kizárólag azokat az árukat viheti be, amelyek megfelelnek a valóságnak. Az attól eltérőeket, nemcsak elkobozzák, hanem a kereskedőnek a csempészésért még bírságot is kell fizetnie. Éppen ezért érdemes élni a vesztegetés különféle lehetőségeivel, mint:
a.) arany
b.) kereskedő standon lévő törvényes áru
c.) kereskedő standon lévő csempészáru
d.) zsákban lévő áruk (törvényes vagy csempész)
e.) jövőbeli szívesség ígérete.


5. A KÖR VÉGE: Amennyiben mindannyian betöltöttük kétszer a seriff szerepét – kivéve, ha három kereskedő vesz részt a játékban, mert akkor három kör megtétele javallott – a játék véget ér. Az utolsó kör végén eldobjuk a kezünkben lévő kártyáinkat, mert azok nem érnek pontot. A kereskedő standon található áruk – mind a törvényes, mind a csempészáruk –, az összes birtokunkban lévő aranypénz viszont igen, sőt további bónuszokat is bezsebelhetünk egy-egy árufajta királya vagy királynőjeként. Értelemszerűen az győz, akinek a legtöbb pontot, vagyis aranyat sikerült összegyűjtenie.

A magam részéről meglehetősen hamar szembesültem azzal, hogy mennyire nem tudok füllenteni. Nincs annál idegesítőbb, mint amikor egy gyönyörűséges számszeríj lapul az egyébként csenevész almáid között, te pedig úgy vigyorogsz, hogy nemcsak a seriff, de a társaid számára is teljesen egyértelmű, hogy valami rosszban sántikálsz! Kivéve persze, ha ezt előnyödre váltod, és a mosolygásoddal elhiteted mindenkivel, hogy egy-egy hordó mézsör lapul a szekereden, miközben már-már penészedésnek indult, de teljesen legális kenyeret készült bevinni a városba.


A kereskedést a királyi árukkal nehezíthetjük, amelyek bár a normál játékhoz tartoznak, viszont a játék tanulásánál érdemes kivenni őket. A királyi áruk – zöld alma, golden alma, gouda sajt, kék sajt, rozskenyér, zabkenyér, királyi kakas – a királyság legjobb minőségű árui, amelyek kizárólag a királyt és hűséges cimboráit illetik, éppen ezért minden aranyszalaggal és seriff jelvénnyel jelölt áru csempészárunak számít.


Szintén nehezítésre ad lehetőséget, ha a megtekintést időkorláthoz kötjük. A seriffnek pedig 1 perc áll a rendelkezésére, hogy eldöntse, belenéz-e valamelyik zsákba. Amennyiben kifogy az időből, zokszó nélkül át kell engednie azokat a kereskedőket is, akiknek rakományát nem ellenőrizte le.
Íme, némi extra ízelítő abból, miként is zajlik egy-egy játék!



A Sheriff of Nottingham kimondottan egy társaságfüggő játék. A tökéletes játékélmény elérése érdekében a játékosoknak egyrészt érdemes beleélniük magukat a szerepeikbe, másrészt pedig el kell szakadniuk a morális kérdésektől, amelyek bizony sokak nehezére esnek. A játékot még véletlenül sem szabad véresen komolyan venni! Még akkor sem, amikor egyik pillanatról a másikra azzal szembesülünk, hogy a párunk vagy esetleg a gyerekünk szemrebbenés nélkül hazudik nekünk, és mialatt jóhiszeműen átengedjük őket a kapun, becsempésznek a városba vagy egy tonnányi tiltólistás árut.

Hallottatok már a játékról? Esetleg ki is próbáltátok már? 
Ne felejtsetek el beszámolni róla! Amennyiben szívesen beszereznétek magatoknak egy példányt, szívből ajánlom, hogy nézzetek körül a gémklub bőséges kínálatában!