Pages

2015. július 24., péntek

#1 Bemutatkozik: Eperfa

Nincsenek megjegyzések:
 
Vajon miért zsiráfok, elefántok és vízilovak köszönnek vissza ránk a hazai játékboltok polcairól, miközben cinkével vagy vörösbeggyel sosem találkozhatunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel Nagy Anna Nórában és Berán Emesében, a két gyakorló anyukában, amikor a gyerkőceik számára igényes játékok után kutattak. 2014-ben döntöttek úgy, hogy megvalósítják az ötleteiket, azóta Eperfa néven készítik játékaikat és kiegészítőiket, szettjeiket a hozzájuk tartozó gyermekversekkel, Garbai Nóra közreműködésével varázsolják még személyesebbé. A megnövekedett, napi szintű feladatok ellátásában pár napja egy közös barátnő is bekapcsolódott a munkába, valamint szükség esetén még két kedves ismerősre is számíthatnak a stratégiai tervezésben.





1.) Honnan jött a játékkészítés ötlete?
Hármunk közül Annának egy kislánya, Emesének két fia van, így gyakorló anyukákként gyakran találkoztunk azzal a problémával, hogy nehéz igényes játékokat találni a gyermekek számára, amely meg is tanítja őket valamire. Erre talán a legjobb példa a halas szett. A boltokban elég sok horgászós játék található, de a legtöbbjük műanyagból van és sosem konkrét létező halakat formálnak a játékok. A mi célunk az, hogy a termékeink segítsék a gyerekeket a minket körülvevő környezet, élővilág megismerésében és megszeretésében.

2.) Miért pont a fát választottátok fő alapanyag gyanánt? Milyen egyéb anyagok kerülnek felhasználásra a játékok gyártása során? Honnan szerzitek be őket?
Igazán szép tárgyakat csak szép alapanyagokból lehet készíteni, és a fánál nincs szebb. A felhasznált faanyag erezete, színe mindig más és más, így ettől válik minden egyes darab egyedivé. A fát a Pilis Parkerdő Zrt. biztosítja számunkra, így lehetőségünk van olyan speciális faanyag felhasználására (pl. platán), amelyet alapvetően csak tűzifaként árusítanak mivel erdőkben csak ritkán találhatóak meg, így nem termelik ki. Ha egy-egy darab kidől, vagy egy parkban ki kell vágni, akkor tűzifa lesz belőle, de szerencsére a játékaink által van, amelyik tovább élhet. A fa mellett még egyéb természetes anyagokat, pl. textilt is használunk a szélzsákhoz és a hálózsákhoz. Az anyagokat mind itthon vásároljuk és próbálunk hazai anyagokat választani.

3.) A kézzel készített termékekről már általánosságban is elmondható, hogy saját lelkük van, ami a fajátékokra fokozottan igaz. Miért volt számotokra fontos, hogy emocionálisan megragadó termékeket készítsetek?
Gyermekkorban az emóciók, az érzések határoznak meg mindent. Szeretnénk, ha játékaink nem csak a gyermekek számára okoznának örömet, hanem a felnőtteket is hozzásegítenék ahhoz, hogy a két helyszínhez, a Balatonhoz és a Hegyvidékhez kötődő érzelmeik, emlékeik felszínre kerüljenek és ezeket a saját gyerekeikkel is megosszák. Szeretnénk, ha a játékok által a szülők történetei, meséi a gyermekeiknek is átadódnának.



4.) Azt hiszem, teljes joggal állíthatjuk: az Eperfa játékok mögött igazi csapatmunka áll. Kik a játékok tervezői?
Anna tervezi a fajátékokat, Emese pedig a textil termékekért felelős. Szerencsére a játékaink folyamatosan mindenkit megihletnek, így sokszor kapunk ismerősöktől vagy akár egy apukától is ötleteket, hogy mit készítsünk még, csak győzzük megtervezni.

5.) Hogyan képzeljük el magát, az alkotói folyamatot?
Minden egy jó ötlettel szokott indulni. Akinek valami eszébe jut, az azonnal megosztja a többiekkel és az ötletből egy közös gondolkodás során konkrét játék születik. Először természetesen csak papíron, aztán az asztalossal, esztergással egyeztetve a többedik próbadarab után elkészül a mintadarab. Ezt követően indul csak el az igazi gyártás. Átgondolást igényel minden esetben a csomagolás is, illetve a gyártás ideje alatt, látva már az első elkészült darabot, egy ihletett pillanatában Nóri is megírja a verset hozzá.

6.) Mit tudhatunk azokról a mesteremberekről, akiknek a munkáját dicsérjük?
Ha egy szóval kellene jellemeznünk őket, akkor azt mondanánk róluk, hogy tényleg mesteremberek. Pl. a fajátékokat lombfűrésszel vágják, de olyan pontosan, hogy gyakran kérdezik tőlünk, hogy ugye lézerrel készülnek. Minden termékünk Magyarországon készül, az asztalos munkák, ami a legtöbb feladatot jelenti, Mányban a Pro Vobis Alapítvány műhelyében.


7.) Az Eperfa játékok nagy részét megváltozott munkaképességű, vagy szociálisan hátrányos helyzetű emberek készítik. Honnan jött ennek az ötlete?
Az asztalosüzemre teljesen véletlenül találtunk rá. Az eredetileg kiválasztott asztalos az utolsó pillanatban visszamondta a megrendelést, és valaki ezt a műhelyt ajánlotta, így kerültünk Mányba. A műhely vezetője, Tamás hihetetlen kedvességgel, odafigyeléssel foglalkozik a műhelyben dolgozókkal, hatalmas élmény ott lenni velük. Első pillanatban éreztük, hogy a mi játékaink ilyen helyen kell, hogy készüljenek, ahol szívvel, lélekkel vágják és festik őket, olyan odaadással, ahogy mi terveztük őket. És innen jött az ötlet, hogy a textiles feladatokkal is egy ilyen jellegű budapesti üzemet keressünk meg. Büszkék vagyunk rá, hogy a játékokkal nem csak gyermekeknek örömöt, hanem több embernek munkalehetőséget is tudunk biztosítani.

8.) A katalógus elején olyan támogatókról olvashatunk, mint a Magyar Madártani Egyesület, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Pilisi Parkerdő, Széchenyi-hegyi Gyermekvasút és a Balatoni Hajózási Zrt. Hogyan sikerült elnyerni a bizalmuk?
Szerencsére egyik esetben sem kellett úgymond elnyerni az adott szervezetek bizalmát. A megkeresésünket mindenki örömmel és maximális segítő szándékkal fogadta. A szakmai támogatás (pl. a járművekről jellegrajzok, a tojás petanque esetében a Hegyvidéken költő madarak kiválasztása) mellett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület azzal is támogat minket, hogy árusítják a játékainkat. A Pilisi Parkerdő Zrt. pedig a fát biztosítja számunkra.

9.) Szélzsákok, pörgettyűk és kirakók. Honnan szerzitek az inspirációt?
Ha az ember nap mint nap gyerekekkel van együtt, akkor rájön arra, hogy egy falevél, egy kavics, egy bot is nagyon jó játék. Általuk újból felfedeztük azt, hogy a legegyszerűbb tárgynak is hihetetlenül érdekes részletei vannak, hogy mindennel lehet játszani, csak tudni kell, hogy hogyan, egyszerűen csak meg kell látni a tárgyakban rejtőző mesét. Játékainkkal ezeket a meséket szeretnénk elhozni mindenkinek.




10.) A játékok szerves részét képzik a gyerekek fejlődésében, ami bizonyos fokú felelősséget is ró a készítőkre. Mennyiben tartjátok fontosnak a felnövő generáció természeti nevelését?
Az embereknek jó esetben már az óvodában, az iskolában próbálják megtanítani, hogy felelősek vagyunk a környezetünkért, a következő generációért és ez a felelősség jó esetben belénk ivódik egy életre. Azonban amikor saját gyermekünk születik, akkor ez a felelősségtudat hirtelen különleges értelmet nyer, rájövünk arra, hogy következő generáció ott van a kezünkben, akinél nincs fontosabb.

11.) Leendő tanítóként, a katalógust lapozgatva azonnal az jutott eszembe, hogy a játékaitokkal akár a környezetismeret órákat is feldobhatjuk. A gombás pörgettyűvel a gyerekek játszva sajátíthatják el az őzláb, a csiperke és a pereszke formáját. Az ismeretanyag bővítése mellett, milyen képességek fejlesztését céloztátok meg a játékaitok segítségével?
A játékaink fő célja a szórakoztatás, a természetes anyagok megszerettetése mellett az ismeretátadás, de emellett természetesen ügyelünk arra is, hogy a kisgyerekek számára készülő játékok valamilyen készségük fejlesztéséhez is hozzájáruljanak.

12.) Mit mutatnak a tapasztalataitok, mekkora a kereslet hazánkban a fából készült játékok iránt?
Szerencsére mi azt tapasztaljuk, hogy a természetes anyagok használata újból egyre több embernek fontos. Egyre többen vágynak arra, hogy valami természeteset, valami szépet, valami különlegeset vegyenek a kezükbe. Reméljük ez egyre inkább így lesz.


13.) Melyek a legkelendőbb termékeitek? Melyek a személyes kedvenceitek?
A Hegyvidék szett és a mágneses halak általában a legkelendőbbek mindenhol, de az új játékok közül a halas szélzsák is sokak kedvence. Annának a tojás petanque, Emesének a horgásztáska, Nórinak pedig a Balaton-felvidéki építőjáték a kedvenc darabja. A közös kedvencünk pedig a tölgylevelet formázó légycsapó.

14.) Hol találkozhatunk a termékeitekkel? Milyen terveitek vannak terjeszkedés terén? Országhatáron kívül is gondolkoztok?
A termékeink megvásárolhatóak a webshopunkban, illetve a honlapon folyamatosan frissítjük azoknak a boltoknak a listáját, ahol találkozni lehet játékainkkal. Szeretnénk, ha minél több budapesti és vidéki boltba is eljuthatnánk, illetve az elmúlt hónapokban egyre több külföldi üzlettől is kapunk megkeresést, így talán már nem kell sokat várni arra, hogy a boltlistánk külföldi címekkel is bővüljön.


Köszönöm szépen, hogy időt szakítottatok rám!
Sok sikert, eredményes munkát kívánok a folytatáshoz!

Ne felejtsétek el fellapozni az Eperfa katalógust, amelyet ide kattintva érhettek el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése