Pages

2016. február 23., kedd

Gondolkodj a dobozon kívül!│Gondolatébresztés

Nincsenek megjegyzések:
 
"Ebből élek. Ez a munkám. Elvégzem, mert szükségem van a megélhetésre. Semmi több." És még hányan vannak így ezzel! Egy felmérés szerint, megközelítőleg az emberek 60%-a nem szereti a munkáját. Elvégzik, mert a kényszer nagy úr. Az pedig, hogy valamit szenvedélyből művelhessenek egyenesen a luxus kategóriájába esik. De hogyan jutottunk el idáig? Miért adjuk fel az álmainkat? És mit tehetünk ellene?


Azt, hogy milyen szakmát választunk magunknak, számos külső tényező is meghatározza, mint az, hogy hova születtünk, milyen lehetőségeink adódtak, milyen attitűdökkel rendelkeztek a szüleink, és még az is, hogy milyen irányba tereltek minket a tanáraink. Sokak számára a különböző forrásokból érkező benyomások leginkább a gátlások felhalmozódásával járnak, főként a tekintetben, hogy mire vagyunk képesek, milyen adottságokkal rendelkezünk, miben vagyunk tehetségesek, amelyek egyvelege negatív irányban befolyásolja az énképünket. Továbbmegyek: A többség azt hiszi, hogy ezek a tényezők véglegesek, miközben a valóság valahogy úgy néz ki, hogy a képességeink java része fejleszthető. Mindezek fényében már cseppet sem meglepő, hogy többségünk még azzal sincs tisztában, hogy mihez szeretne kezdeni az életével. Míg a fiatalabbak a pályaválasztás okozta stressztől, valamint a szemük láttára beszűkülő lehetőségek tárházától válnak frusztrálttá, addig az idősebbeket azon idegőrlő érzés kínozza, miszerint az út, amelyet taposnak még csak meg sem közelíti azt, amit elképzeltek maguknak. 

Visszatérni ahhoz, amit igazán szeretsz, a lehető legkifizetődőbb befektetés.


Természetesen mindenkinek megvan az, amiben tehetségesebb, amit könnyebben tanul meg, amit szívesen csinál. Mindannyian másban vagyunk jók. És ez így is van rendjén. Ahhoz, hogy egy leheletnyit közelebb kerülj önmagadhoz, a vágyaidhoz, bizony érdemes átgondolni néhány dolgot.

1.) Mik az erősségeid?
Figyeld meg, hogy mi az, ami igazán örömet okoz a számodra! Mi az, amivel szívesen foglalkozol a szabadidődben? Mi az, amiben annyira el tudsz mélyedni, hogy észre sem veszed, ahogy elment az idő? Mivel kapcsolatban vagy igazán szenvedélyes? Mibe teszed bele a szíved-lelked? Melyek azok a területek, amelyekkel kapcsolatban személyes érdeklődésednél fogva szívesen kutakodnál? Melyek azok a helyzetek, amikor igazán talpraesettnek érzed magad? Mi az, ami nélkül nem tudnád elképzelni az életed?

2.) Mérd fel a képességeid!
Járt utat a járatlanért el ne hagyd! Meg a francokat! Sokakat éppen a kitaposatlan út lehetősége bizonytalanít el, amely mögött alattomos módon ott lapul az önmagunkba, valamint képességeinkbe vetett hit hiánya. Különböző személyiségtesztek, couch vagy akár pszichológus segítségével azonban jelentős mértékben felszámolható a probléma, miközben a képességeinkről alkotott reális kép csökkenti a kudarc eshetőségét.

3.) Számolj le a kifogásokkal!
Felmerülhet benned a kérdés: Ez eddig mind szép és jó, de hogyan fog hasznot hozni nekem? Elvégre, a legtöbb kompromisszumot éppen azért hozzuk, mert meg szeretnénk élni valahogy. Ebből kifolyólag az álmaink kergetése nem más, mint puszta időpocsékolás. És valóban. Mindaddig, amíg le nem számolsz az ehhez hasonló gondolatokkal, és azáltal a kifogásokkal, az égvilágon semmi nem fog változni. 

"Ha egy kicsit a dobozon kívül gondolkodsz és megnézed hol lehet a tudásodat mások számára hasznossá tenni, új, izgalmas, szokatlan formában megosztani, máris megtalálhatód, hogyan tudsz az álmaidból nem csak hobbit, de bevételt is teremteni."

/Vida Ágnes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése