Pages

2016. április 20., szerda

Gerald Jampolsky: Megbocsátás│Könyvajánló

Nincsenek megjegyzések:
 
Kiadó: Édesvíz Kiadó, 2001
Oldalszám: 156 oldal
Goodreads: 3,61
Besorolás: önfejlesztő


Még a Hogyan NE birkózz meg a hibáiddal bejegyzésem kapcsán találtam rá Gerald Jampolsky, Megbocsátás című könyvére. Arra voltam kíváncsi, milyen további lehetőségeink vannak arra, hogy megszabaduljunk a sérelmeinktől, feloldjuk a múltban elkövetett hibáinkból fakadó bűntudatunkat.


Mi az a megbocsátás?
Annak a szándéka, hogy meg akarunk szabadulni a fájdalmas múlttól, minek utána nyitott szemmel törekedhessünk meglátni másokban a fényt az ítélkezés és az elutasítás helyett. Egy döntés, miszerint nem vagyunk hajlandóak tovább szenvedni, enyhülést akarunk szerezni a szívünknek és a lelkünknek. Választás, hogy nem találunk többé értéket a gyűlölködésben és haragban, meg akarunk szabadulni a vágytól, hogy fájdalmat okozzunk másoknak és magunknak valamilyen múltban történt dolog miatt.

Mit ad a megbocsátás?
Olyan fokú személyes szabadságot, reményt, békét, boldogságot, amihez semmilyen más módon nem lehet hozzájutni. Általa megszabadulhatunk a múlttól, és lehetővé teszi, hogy átérezzük az örömöt, amely a jelen pillanat teljes átéléséből fakad, ám ehhez első körben le kell számolnunk a megbocsátáshoz kapcsolódó tévhitekkel.

TOP5 TÉVHIT a megbocsátással kapcsolatban:

1.) Az a személy, aki ekkora fájdalmat okozott neked megérdemli a haragodat, hogy ne szeresd többé, akárcsak az összes többi büntetést.

2.) Akinek megbocsátasz, az azt fogja gondolni, hogy egyet értesz azzal, amit tett vagy nem tett.

3.) Megbocsátani annyit jelent, mint szemet hunyni a helytelen viselkedés felett.

4.) Gyenge vagy, ha megbocsátasz, hiszen csak abban merülhet fel a megbocsátás gondolata, akinek szinte semmi önbecsülése sincsen.

5.) Ha megbocsátasz, az az ember újra és újra el fogja követni ugyanazt a szörnyűséget.


Ezen tévhiteket az énünk azon része táplálja, amelyet a legtöbb spiritualitással kapcsolatos könyvben egóként emlegetnek. Az egónk hiteti el velünk, hogy a boldogság a külső tényezők függvénye. Azt tanácsolja, hogy folyton figyeljünk, és ne bízzunk senkiben. Az teszi elégedetté, ha meggyőződésünkké válik a mártíromságunk tudata, mert ilyenkor lemondunk a félelem és a szeretet közti választási lehetőségünkről.



Mit tehetünk a teljes megbocsátás elérése érdekében?

#1 TIPP: Alakítsd át a meggyőződésrendszered!
Ismerd fel, hogy minden lelki fájdalmat, amelyet ebben a pillanatban érzel, kizárólag a gondolataid okozzák. Higgy abban, hogy hatalmadban áll megválasztani, milyen gondolatokat engedsz be a tudatodba! Szabadulj meg az ártó gondolatoktól, az egód által sugallt hittől, hogy a boldogság kizárólag külső tényezők függvénye lehet.

#2 TIPP: Legyen a célod a lelki nyugalmad elérése!
Gyökereztesd meg a szándékot az életedben, ugyanis ez adja meg az erőt ahhoz, hogy előrehaladj a megbocsátás folyamatában! Ha készen állsz a cselekvésre, és teljes szívedből akarod, hogy minden sérelmed, amelyet addig jogos haragnak gondoltál átalakuljon a legtisztább igazsággá, azon kapod magad, hogy a haragod lassan átváltozik szeretetté!

#3 TIPP: Gyakorold a megbocsátást minden áldott nap!
Ha nap, mint nap emlékezteted magad arra, hogy az egyetlen célod a lelki nyugalmad megőrzése, a megbocsátás rövid időn belül az életed szerves részévé válik. Tekints úgy a fájdalmad okozójára, mint a legnagyobb tanítódra, hiszen lehetőséget adott arra, hogy megértsd, mit is jelent valójában a megbocsátás! Gyakorold a jó cselekedeteket és az imádkozást másokért és önmagadért! Élvezd ki a boldogságot és a békét, amely a megbocsátásból árad!

Ha felkeltettem a témával kapcsolatos érdeklődésed, és további hasznos tippeket szeretnél gyűjteni a megbocsátáshoz, szívből ajánlom neked Gerald Jampolsky könyvét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése