Pages

2016. április 29., péntek

Nem elég bocsánatot kérni│Gondolatébresztés

Nincsenek megjegyzések:
 
"– Oké. Felfogtam. Bocsánat! – hadarta Gábor, majd a vállam felett lopott egy pillantást a meccsről, amitől csak még jobban felment bennem a pumpa.
– Rohadtul nem figyelsz rám, igaz? – folytattam, miközben csípőre tett kézzel álltam és küzdöttem a figyelméért, a lehető legrosszabbkor természetesen. Pont leszartam a meccset. Legalább annyira, mint ő az összes olyan helyzetet, amikor tennie kellett volna valamit a kapcsolatunk érdekében.
Min vagyok úgy meglepődve?
Gábor az esetek többségében egyébként is egy szimpla bocsánatkéréssel elintézte a dolgot, hogy aztán úgy tehessen, mintha mi sem történt volna. A bocsánatkérése se többet, se kevesebbet nem jelentett számomra, mint egy legyintés, és legfeljebb annyit ért, hogy kitörölhettem vele a seggem."

/Kapcsolatfüggők Társasága/


Hányszor érezted már úgy, hogy a párod egyfajta varázsigeként használná a "Bocsánat" szócskát, amelyet követően úgy tesz, mintha csiribá-csiribú eltűnnének a problémáitok? Míg néhányan képtelenek a bocsánatkérésre, addig mások hajlamosak tüneti kezelésként alkalmazni a bocsánatkérést, hiszen az által feloldozva érzik magukat a tetteik és azok következményei alól. Kiléphetnek a "hibás" fél szerepéből, és gyakran párjuktól is elvárják, hogy a bocsánatkérés hallatán ők is egy pillanat alatt levetkőzzék a sérelmeiket, ez azonban korántsem ilyen egyszerű.

Senki sem szereti végignézni a másik rossz kedvét, főleg ha azt ő maga okozta. Olyankor a lehető leghamarabb le akarjuk zárni az ügyet, sietve bocsánatot kérünk, csakhogy mihamarabb megszabadulhassunk a bűntudattól, amikor aztán a másik újra és újra hangot ad nemtetszésének, méltatlankodva forgatjuk a szemünket és azt mondogatjuk: "Bocsánatot kértem! Mit akarsz még?!"

Többségünk azonban egy tessék-lássék bocsánatkérés hallatán a következőket gondolja:
– "Meg se bánta igazán, amit tett!"
– "Arra se képes, hogy beismerje a hibáját!"
– "Az se érdekli, hogy mi van velem!"
– "Nem is figyel arra, amit mondok, csak túl akar lenni az egészen!"
– "Újra el fogja követni ugyanazt a hibát!"


Mit tehetünk akkor, ha ezek szerint 
még a bocsánatkérés nem elég?

Ha hibázunk, igen is jól tesszük, ha bocsánatot kérünk, ám ebben az esetben a párunk nem magára a szóra, hanem arra kíváncsi, hogy vajon megértettük-e egyáltalán, mi fájt neki a legjobban, abban, amit mondtunk vagy tettünk. Azt szeretné, hogy figyeljünk oda a megbántottságára, éppen ezért nyugodtan kérdezzünk vissza:  "Mi esett tulajdonképpen rosszul neked?" vagy "Mi bántott meg ennyire?" A legkézenfekvőbb helyzetekben persze a visszakérdezés figyelmetlenséget, értetlenséget jelenthet, mert ezeknek magunktól is látnunk kell a fájdalmat okozó következményeit, viszont a súlyosabb sebek esetén a párunknak arra van szüksége, hogy kiadhassa magából a fájdalmát, dühét, szomorúságát és azt mi megértően végighallgassuk. Ezáltal a fájdalma is alább hagy, és azt fogja érezni, hogy bár megbántottuk, mégis fontos a számunkra és mindennél jobban jóvá akarjuk tenni a hibánkat, kezdve azzal, hogy bocsánatot kértünk, figyelmesen végighallgattuk és beláttuk, hogy fájdalmat okoztunk neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése