Pages

2015. szeptember 27., vasárnap

H. Rose: Xavér│Book Review

Nincsenek megjegyzések:
 
Kiadó: Álomgyár Kiadó, 2015
Oldalszám: 224 oldal
Besorolás: YA, misztikus-romantikus

"A 19 éves Leila egy átlagos iskolai nap után hazafelé indul, csakhogy nem érkezik meg. Őt és a város lakóit fegyveres katonák terelik az ismeretlen, elkerített Zónába. A hely egy tábor, ahol a halál szelleme veszi körül az embereket.
A pusztulás világában Leila lát valakit, aki iránt egyszerre érez félelmet és vonzalmat. Kék szeme teljesen megbabonázza. De van ott más is, aki szem nélkül is lát mindent, és nem tűri, ha beleszólnak a tervébe. A tervbe, melyben nem szerepelt egy különös találkozás."


A könyv címéért oda és vissza vagyok.
XAVÉR.
Rideg. Erőteljes. Titokzatos. Ahányszor belegondolok a névből áradó energiákba, beleborzongok. Ehhez hasonló, nyers és ösztönös hatást vártam a regény olvasásától is.

A katonák Demprux lakosságát, mintegy karámba, beterelik az X-Zónába, hogy aztán a legkülönfélébb módokon végezhessenek velük. Leila erre akkor döbben rá, amikor sírógörcsét leküzdve, megacélozza magát, és elindul felderíteni a haláltábort. Odabent az emberek tülekednek, szabadulni vágynak, azonban minden próbálkozásukat véres megtorlás követi, így ahogyan telnek a napok, egyre kevesebb esélyt látnak a menekülésre.

A történetben rengeteg potenciált láttam, azonban számos esetben úgy éreztem, hogy a lehetőségek kiaknázatlanul maradtak. A téma elég provokatív. Büntetőtáborról írni bátor dolog, hiszen az már önmagában véve is érzelmileg felkavaró, ráadásul az ehhez hasonló eseményeket esélytelen lelki fejlődés, vagy éppen csorbulás nélkül megúszni. Éppen ezért olyan kockázatos az ehhez hasonló témákhoz nyúlni. A lélektani mélységek megragadása elengedhetetlen ahhoz, hogy hiteles cselekményt és karaktereket tudjunk az olvasó elé tárni.

Leila megnyilvánulásai azonban jelentősen aláásták a sorok mögül kiszivárgó büntetőtábor hangulatát. A lány hol pánikrohamot kapott, hol Katniss Everdeen szerepébe bújva kiutat keresett a Zónából. Eleinte csak az a benyomásom nem hagyott nyugodni, hogy Leilát az életösztöne helyett, leginkább a kíváncsisága hajtotta előre, később aztán az, hogy a Xavér iránt érzett fellángolásának köszönhetően elvesztette minden racionalitását.


A fiúban lejátszódó belső folyamatok, küllemével való összehangba hozását díjaztam, annál is inkább, hogy a lelki rohadásának kivetítése Dorian Gray történetét idézte fel bennem. Nemcsak a szélsőséges hangulatingadozások, hanem a mindkettejük személyiségében fellelhető önzőség szúrta a szemem. A város lakossága, a lány szüleit beleértve, lassan elsorvad a táborban, míg ők kizárólag egymással vannak elfoglalva. Xavér esetében ezt még meg is tudnám magyarázni azzal, hogy az ő célja eleve a pusztítás, de vajon Leilának mi a mentsége?

Amit sajnáltam: Képtelen voltam megszabadulni attól az idegesítő érzéstől, hogy a történet egész egyszerűen lóg a levegőben. Míg a Volnura Gimnázium és Demprux egy idilli, misztikus világ reményével kecsegtetett, addig Otília neve, és számos utalás magyar hatást keltett, amibe Susie néni,  vagy éppen Savanah sehogy sem illettek bele.

Ami felvillanyozott: Az utolsó néhány oldalon megcsillanó skizofrén helyzet, amellyel kapcsolatban csak remélni tudom, hogy az írónő maradéktalanul kiaknázza az abból adódó lehetőségeket.


Ha egy valamit tanácsolhatnék a folytatáshoz, akkor az a következő lenne:
Ne csak a felszínt kapargasd, hanem merj mélyebbre ásni! Ragadd ki a téged körülvevő világból a valódi érzelmeket, és hasznosítsd az írás során! Ahogy a valóságban, úgy az általad megteremtett közegben is hagyj időt arra, hogy az érzelmek a maguk természetes módján bontakozzanak ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése