Pages

2016. július 1., péntek

Elizabeth Gilbert: Big Magic│Könyvajánló

Nincsenek megjegyzések:
 
Eredeti cím: Big Magic - Creative Living Beyond Fear
Kiadó: Partvonal Kiadó, 2016
Oldalszám: 256 oldal
Goodreads: 3,88
Moly: 86%
Címke: kreativitás, önfejlesztés

Sokakkal ellentétben, Elizabeth Gilbert gondolataival korántsem az Ízek, imák, szerelmeknek köszönhetően, hanem a TED-es előadásai kapcsán találkoztam. Akkoriban még épp csak ismerkedtem az önfejlesztéssel, azonban már akkoriban is súlyos elvárásokat támasztottam a témát boncolgató könyvekkel, de leginkább személyekkel szemben, mert őszintén: hidegrázás fog el egy-egy motivációs előadó gondolatainak szekta jellegű imádástól. Bár a spirituális szemléletmód manapság egyre közelebbi kapcsolatot ápol a vallásossággal, hiszen a világ egyre kevesebb, az emberek által vágyott fogódzkodót kínál, mégis mindent, amely egy kicsit is magában hordozza a fanatizmus érzetét, azt messzire elkerülöm, miközben valósággal sóvárgok a realitás talaján megélt spirituálisról szóló könyvekért. Elizabeth Gilbert: Big Magic című kötete tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába.


"Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének lelkesedése szinte tapintható és ragályos – történetei és saját tapasztalatain alapuló tanácsai olyanok, mintha a legjobb barátnőnk szólna hozzánk játékos, beszélgető stílusban. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről és kudarcairól. Legújabb írása nemcsak íróknak vagy művészi hajlammal megáldott olvasóknak szól, hanem mindenkinek, aki inspirációra és bátorításra vágyik, hogy követhesse kíváncsiságát, és végre belevághasson életkortól, nemtől függetlenül abba, amire a lelke mélyén mindig is vágyott."

Elizabeth Gilbert ugyan fél életét a kreativitás tanulmányozásával töltötte, a témát illetően először 2009-ben szólalt fel a már említett TED - Ideas worth spreading konferencián, tapasztalatait azonban csak a 2016-ban, hazánkban is megjelent, Big Magic című könyvében foglalta össze. Ebben a kreativitás egy újfajta megközelítését, mi több egy általa kifejlesztett eszmerendszert vázol fel az ötletek működési elvéről. Elizabeth Gilbert hisz abban, hogy a bolygónkat nemcsak állatok, növények, baktériumok és vírusok népesítik be, hanem ötletek is. Az ötletek testetlen, tisztán energia alkotta létformák, amelyek tőlünk teljesen függetlenül léteznek, ám képesek rá, hogy kapcsolatba lépjenek velünk. Bár fizikai testtel nem rendelkeznek, de tudattal és akarattal már annál inkább. Az ötleteket egyetlen impulzus vezérli: manifesztálódniuk kell. Ennek pedig egyetlen módja, ha együttműködik egy emberi lénnyel, merthogy kizárólag az emberi erőfeszítés képes arra, hogy egy ideát az éteriből az anyagi világba kísérjen. Az ötletek folyamatosan körülöttünk keringnek, elérhető és hajlandóságot mutató emberi partnerek után kutatva. Amikor egy ötlet rátalál valakire, aki esetleg képes arra, hogy életre keltse, akkor felkeresi az illetőt, és megpróbálja felkelteni a figyelmét.
És itt lépnek képbe azok az akadályozó tényezők, mint az aggályok, kötelességek, bizonytalanságok, és a félelmek, ám ahelyett, hogy utóbbival kapcsolatban a "szabadulj-meg-a-félelmeidtől-a-kreatív-élet-érdekében" akciótervet vázolná fel, állítása szerint: a kreativitás a bátrak útja, de nem a félelemnélkülieké. A félelmeinktől nem megszabadulnunk kell, hanem helyet teremteni nekik. Rengeteg helyet. Minél rugalmasabban tudjuk kezelni a velünk szembejövő impulzusokat, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy maradásra bírjuk a géniuszunkat.

Az elnevezés egyébként az ókorból származik, ugyanis már a görögök és a rómaiak hittek abban, hogy a kreativitás emberfeletti lényektől ered, egyfajta házi szellemtől, aki ott lakik a házban és időnként segít a munkában. A géniuszok tehát egyfajta védelmező istenségek voltak, az ihlet közvetítői. Más szóval, a rómaiak szemében a különlegesen tehetséges ember nem egy géniusz volt, hanem volt neki egy géniusza. A fogalmazásbeli különbség egyáltalán nem mindegy, mert egy rajtunk kívül álló géniusz koncepciója segít a művész egóját kordában tartani, és részben leveszi a válláról a terhet azzal, hogy magára vállalja az erőfeszítések gyümölcséért járó elismerést vagy kritikát.  Így ha a munkád sikeres, akkor köteles vagy megköszönni a géniuszodnak a segítséget, amely megóv a túlburjánzó önimádattól, ám ha a munkád félresikerül, azt nyugodtan ráfoghatod a házi szellemedre, mondván: "Bocs, ne engem okoljatok! A géniuszom ma nem jelentkezett."


Ahhoz, hogy a géniuszunk elhagyjon, nem kell visszamennünk az ókorba. Manapság minden utcasarkon találkozhatunk olyanokkal, akik összeroppantak a nyilvánosság/ felelősség/ siker stb. súlya alatt. Mondom a személyes példámat: Az, aki figyelemmel követi a blog alakulását tudja, hogy eredetileg azért hoztam létre, hogy némi olvasottságot szerezzek az irományaimnak, ám akkoriban még csak fogalmam sem volt arról, hogy ez mekkora terhet fog rám róni. A teljesítményszorongás mindig is visszatérő vendégnek számított nálam, csakhogy ez a kreativitásomat arra késztette, hogy felálljon, és angolosan távozzon, mondván: "Figyelj, nem akarok még én is kellemetlenséget okozni. Birkózz meg a szorongásoddal, aztán ha végeztél, csörögj rám!"

Elizabeth Gilbert hat különböző szakaszra bontja a kreatív emberré válás folyamatát a könyvben: Bátorság, Varázslat, Engedély, Állhatatosság, Bizalom és Felsőbb hatalom. Mindezeken úgy vezet végig, hogy bár humorral fűszerezve, de könyörtelenül felszínre hozza a témával kapcsolatos, elfojtott kételyeinket és félelmeinket. Szóval a Big Magic egy igazi "seggberúgós" könyv.

"Nos, a trükk a következő: fejezd be a nyafogást."

A könyv egyetlen negatívuma éppen abban áll, amely egyben a legnagyobb pozitívumát is jelenti: iszonyatosan olvastatja magát. Annyira, hogy amikor megérkezett könyv, hónom alá csaptam a jegyzetfüzetemet, hogy aztán kigyűjthessem a legértékesebb gondolatokat, viszont az önfejlesztő könyvektől szokatlan módon – hiszen azoknak az elsődleges célja nem a szórakoztatás, hanem a gondolatébresztés –, Elizabeth Gilbert közvetlen, humoros és lendületes stílusával, anekdotáival pillanatok alatt előhívta a "MÉG, MÉG, MÉG" hatást, így nagyjából 1,5-2 nap alatt ki is végeztem a könyvet, méghozzá egyetlen sor lejegyzése nélkül.


Mesés borító, tanulsággal bíró, humoros anekdoták, és gördülékeny stílus. A Big Magic tipikusan egy olyan könyv, amely számára MINDENKINEK – kortól, nemtől és hivatástól függetlenül – helyet kell szorítania a könyvespolcán, ugyanis messze a legjobb önfejlesztő könyv eddigi olvasmányaim során.


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed Elizabeth Gilbert: Big Magic című önfejlesztő könyve iránt, ide kattintva megrendelheted!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése