Pages

2017. február 16., csütörtök

Splendor│Társasjáték

Nincsenek megjegyzések:
 
Azt mondják, aligha akad a társasjátékokat kedvelők között olyan, aki ne ismerné a Splendor névvel ellátott, lassanként ikonikusnak számító kártyajátékot. A magam részéről persze az ismeretség rendkívül friss és ropogós, ugyanis csak néhány hónappal ezelőtt került először a kezem ügyébe, méghozzá a keresztapám jóvoltából, aki azóta meg is örvendeztetett egy példánnyal.


„A reneszánsz megjelenése Európában egybeesett a felfedezések korával, amikor messzi tájakról, egzotikus országokból ritka természeti kincsek kezdtek el tömegével áramlani az európai országokba. Így történt ez a drágakövekkel is, amelyeket az egyes országok uralkodói előszeretettel viseltek koronázási ékszereikbe foglalva, vagy akár csak „hétköznapi”díszként. Marc André játék a drágakövek útját követi végig egészen a bányáktól a végcélnak számító reneszánsz korabeli városokig és uralkodókig. Egy gazdag kereskedő bőrébe bújva kell biztosítanunk, hogy a nyers drágakövekből végül gyönyörű, csiszolt ékkövek lehessenek, ahogy azt a királyok és a királynők elvárják tőlünk.”

Mindenki szeret üzletelni, tervezgetni, vásárolni és gyűjtögetni. A játék azonban amilyen egyszerűnek tűnik, legalább olyan bonyolult is, merthogy a legegyszerűbb taktikák kizárólag akkor bizonyulnak célravezetőnek, amikor az „A” terv mellett, még „B”, „C” és „D”tervvel előrukkolunk. A választott stratégiák persze a játékosok számától is függnek, amely 2-4 fő között mozog, bár hallottam már arról is, hogy párokba rendeződve, akár 8 játékost is kiszolgált.


Kinyitva a társasjáték dobozát, rögtön egy magyar nyelvű szabállyal találjuk magunkat szembe, amelyen kívül még 10 nemeslapka, 40 zseton, és 40-30-20 különböző színű, eltérő szintű fejlődéskártya is megbújik odabent. Mindez persze nem meglepő, hiszen a játék során a kereskedők drágaköveket és aranyat zsebelhetnek be, azok révén hírnévpontokat és/vagy bónuszokat érő fejlesztéskártyákat vásárolhatnak. Az ily módon megszerzett bónuszok ereje abban rejlik, hogy a további fejlesztéskártyák általuk egyre és egyre olcsóbbá válnak. Azoknál a kereskedőknél, akik elég bónuszt gyűjtöttek, egy-egy nemes is tiszteletét teheti, azáltal növelve annak presztízspontjainak számát. Amennyiben az egyik játékos eléri a 15 tekintélypontot, az adott forduló végén a játék véget ér, a legtöbb hírnévponttal rendelkező játékos pedig megnyeri azt.


Fejlődéslapkák
A kártyákról a zsetonokon szereplő drágakövek, azok bal felső sarkában pedig az általuk járó tekintélypontok köszönnek vissza, ezekhez pedig a bal alsó sarkokban lévő darabszámok csatlakoznak, azáltal megmutatva, hány zseton szükséges az adott színű drágakőből a fejlődéskártya megszerzéséhez. A megszerzett fejlődéskártyák bónuszt biztosítanak számunkra, tehát minden fejlődéskártya a megfelelő fajtájú drágakőből egy zsetont helyettesít a vásárlás során.

Első szintű kártyák: A legolcsóbb kártyák, amelyek a drágakövek lelőhelyeit, vagyis a bányákat, hegyeket és folyókat szimbolizálják. Egy-két kivételtől eltekintve ezek nem adnak tekintélypontokat, csak a bónuszok révén segítik a vásárlásainkat.

Második szintű kártyák: Az ebbe a pakliba tartozó kártyák már drágábbak, így ezek kivétel nélkül tekintélypontokat is érnek, kizárólag zsetonokkal szerezhetjük be azokat. Míg egyes kártyákon drágakőszakértők szerepelnek, addig más kártyák a kövek útját mutatják végső céljuk felé, akárcsak hajókat, karavánokat.

Harmadik szintű kártyák: A legdrágább kártyákdrágakövek végcélját, tehát nagyvárosokat és boltokat ábrázolják – beszerzéséhez már nemcsak zsetonok, hanem bónuszok is szükségeltetnek, merthogy 10 zsetonnal több nem lehet a birtokunkban, ugyanakkor ezek a kártyák érik a legtöbb tekintélypontot. 


Nemeslapkák
Az egyes nemeslapkákért 2-3 féle drágakővel kell fizetnünk, amelyek 4-es és 3-as értékeket vesznek fel. Azt jelzik, mely drágakőfajtáink beszerzését, megmunkálását folytassuk a fejlődéskártyák segítségével. Ahogy eléri egy-egy kereskedő a lapkákon feltüntetett bónuszokat, a nemes látogatását teszi nála, vagyis megkapjuk a nemeslapkát és a vele járó presztízspontokat is. Amennyiben egyszerre több uralkodó elvárását is biztosítani tudjuk, akkor is csak egyet fogadhatunk, így a következő lapka megszerzéséig várnunk kell a következő körig, de a nemeslapka megszerzése nem számít külön cselekvésnek, automatikusan történik.

A játék során az alábbi négy cselekvés egyikre van lehetőségünk:
● Elveszünk 3 különböző drágakő zsetont a készletből. Fontos kitétel, hogy tíznél több zseton nem lehet a birtokunkban.


Elveszünk 2 azonos drágakövet a készletből, de ezt csak akkor tehetjük meg, ha az adott drágakőből legalább 4 db zseton még rendelkezésre áll.

 ● Lefoglalunk magunknak egy fejlődéskártyát, és elveszünk egy aranyzsetont a készletből. Az arany jokerként használható a későbbiekben. Lefoglalt fejlődéskártyából maximum 3 lehet a kezünkben.


● Megveszünk egy fejlődéskártyát. Az azonos drágaköveket biztosító kártyákat a könnyebb áttekinthetőség érdekében érdemes egymás alá helyezni. A már lefoglalt fejlődéskártyákat is ezzel az akcióval tudjuk kijátszani. Amint lefoglalunk vagy megveszünk egy fejlődéskártyát, az adott szintű pakliból pótoljuk, amíg tehetjük.


A játék során viszonylag hamar fény derül arra, hogy kétféle stratégia mentén juthatunk győzelemre. (1) Egyrészt dönthetünk úgy, hogy a zsetonok felhalmozásával már az elejétől fogva csak olyan fejlődéskártyákat szerzünk be, amelyek tekintélypontot – többnyire a 2. és 3. szintű kártyák – érnek. Ebben az esetben a pontgyűjtésben el fogunk húzni a játék elején, viszont a konkurenciának lehetősége nyílik arra, hogy a későbbiekben felzárkózzon. Amennyiben viszont ügyesen taktikáztunk, mire feleszmélnek ellenfeleink már bezsebeltük a 15 tekintélypontot. (2) A másik célravezető stratégia, ha megpróbálunk minél több fejlődéskártyát – főként az 1. szintű kártyák – felhalmozni, mert így elsőként szerezhetünk nemeslapkát. Így a játék elején kevesebb tekintélyponttal rendelkezünk a többiekhez képest, viszont később, amikor felpörög a készletünk, gyakorlatilag a bónuszainknak hála, már zsetonok nélkül vásárolhatunk fejlődéskártyákat. Tekintve, hogy a nemesek látogatása nem kerül külön akcióba, egyszerre akár több tekintélypontot is gyűjthetünk.


Szívből ajánlom, hogy próbáljátok ki, és amennyiben elnyeri a tetszéseteket, esetleg szerezzetek be magatoknak egy példányt belőle. A szabályok kimondottan egyszerűek, azok is könnyedén elsajátíthatják, akik egyáltalán nem járatosak a társasjátékozásban. A grafikák eszméletlenül gyönyörűek, a „zsetonos megoldás” pedig egy magasabb szintre emeli a játékélményt.


Kipróbáltátok már a Splendort? 
Amennyiben felkeltettem az érdeklődéseteket, látogassatok el a gémklub áruházába, és szerezzetek be belőle egyet! Az ára ugyan borsos, viszont ha egyszer rákap a társaság az ízére, akkor megszolgálja az árát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése