Pages

2016. január 29., péntek

Amerikai Csokis Keksz│Gasztro

Nincsenek megjegyzések:
 
Korábban ajánlottam nektek egy eszméletlenül könnyű, mégis mutatós, és nem utolsó sorban hihetetlenül finom édességet. A kókuszos habcsók keksz receptjét már akkor is többen elkértétek, így arra gondoltam, hogy az éppen aktuális, hétvégi kuckózáshoz, vagy akár a délutáni olvasás mellé remekül illő nassolnivaló receptjét, ezúttal egy rövidke bejegyzés formájában közzétenném a blogon.


Bátran kijelenthetjük, hogy a csokis keksz az amerikai konyha egyik ikonikus darabja, ami nemcsak abbahagyhatatlanul finom, hanem az elkészítése is roppant egyszerű, arról nem beszélve, hogy sütési időt beleszámítva alig egy óra alatt elkészül.

És, hogy mire is van hozzá szükségünk?
(12 db nagyobb, 32 db kisebb cookie)

- 240 g liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 150 g vaj
- 125 g barna cukor
- 1 tojás
- 1 tk vanília aroma
- egy kevés tej
- 300 g csokoládé (kevesebbet szoktam használni)
- ízlés szerint színes cukrok, vagy csokoládé a tetejére

Az alapanyagokról annyit, hogy a csokis keksz autentikus ízvilágát a vaj és a barna cukor adja meg, így nem ajánlatos margarinnal vagy fehér cukorral kísérletezni. Csokoládét tekintve pedig érdemes minél jobb minőségűt választani, és nem a legolcsóbb tortabevonót beleaprítani, amivel lényegében tönkretesszük a kekszet.



Azzal kezdem, hogy a száraz hozzávalókat, mint a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót összeszitálom egy tálba, majd a felhasználásig félreteszem. A vajhoz hozzáöntöm a cukrot, és habosra keverem az összetevőket, ezután beledolgozom az egész tojást, valamint a vaníliaaromát.
Előveszem a lisztes keveréket, és kanalanként a vajas masszához adagolom, miközben a másik kezemben tartott robotgéppel alacsony fokozaton folyamatosan keverem a tésztát. Amennyiben túl száraznak ítélném meg a keveréket, teszek hozzá egy-egy evőkanál tejet, ugyanis fontos, hogy az összes lisztet beledolgozzuk, és a tészta állaga is enyhén ragacsos, mégis könnyen formázható legyen.
A csokoládét egy kés segítségével kisebb-nagyobb darabkákra aprítom, majd hozzákeverem a masszához. Kibélelek egy tepsit sütőpapírral, és a sütőt beállítom 180 ᵒC-raA tésztából akkora gömböket formázok, amekkora kekszeket szeretnénk kapni a művelet végén. Amennyiben nagyobb, tallérszerű kekszekre vágyunk, érdemes evőkanállal kimérni az adagokat, kisebbekhez viszont bőven elegendő teáskanállal kimerni a tésztát. Lisztes kézzel megformázom a gömböcöket, és a sütőpapírra helyezem őket, ügyelve arra, hogy ne helyezzem túl közel őket egymáshoz, mert a sütőben a méretük jócskán meg fog növekedni. A gömböket ujjammal kiigazítom, hogy inkább domború korongoknak hassanak, mintsem golyókra.
Sütés előtt még megszórhatjuk őket színes cukorkákkal, vagy akár csokidarabkákkal. Az előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük őket, így kívül ropogós, belül pedig puha kekszet kapunk. Fogyasztás előtt érdemes 15-20 percet várni, illetve hagyni másnapra is, merthogy akkor is hihetetlenül finom.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése