Pages

2016. január 22., péntek

Párválasztás - Igények, ideálok, és a sorskönyvi minták│Gondolatébresztés

Nincsenek megjegyzések:
 
Egyes pszichológusok szerint, kevés olyan meghatározó tényező merül fel a párválasztás terén, mint az ideálok és az igények befolyásoló hatása, amelyek ismeretében egyértelműen kijelenthetjük: egyáltalán nem mindegy, melyik verzió határozza meg a választási szokásainkat. 


IDEÁL
Amennyiben az ideál mentén történik a mérlegelés, az soha nem vezet egyenrangúságon alapuló párkapcsolathoz. Ez esetben inkább olyasvalakire vágyunk, akit bálványozhatunk. Szerethetjük őt a testéért, vagy éppenséggel a szelleméért, de mindenképpen a valamilyen téren nyújtott "TÖKÉLETESSÉGÉÉRT". Az ideálra építkező kapcsolatokban valahogy mindig azt érezzük, hogy igazán soha nem kaphatjuk meg a másikat, ami ugyan rendkívül romantikus, és néha még izgató is, azonban az elérhetetlenség valahogy mindig elégedetlenséget szül. A ragaszkodást amolyan "nárcisztikus" szükséglet táplálja, amelynek hangja valahogy így hangzik: "Nem baj, ha nem szeret annyira. Az se baj, ha nem tud biztonságot, vagy épp melegséget adni számodra. Hidd el, hogy bőven elegendő, ha sütkérezhetsz a  társad fényében!" Csakhogy a párunk fénye hamar megfakul, és kiderül: a másik fél tökéletessége kizárólag a MI PROJEKCIÓNK TERMÉKE volt, amelynek során mintegy kivetítettük a tökéletesség képét rá. Egyfajta illúziót, miszerint ha megkaphatnánk őt boldogak lennénk, ami viszont soha nem fog bekövetkezni.

IGÉNYEK
Igényeink vonzásában már sokkal egészségesebb párválasztási módhoz folyamodunk, mert ilyenkor a társunk valóban a társunk. Amit kapunk tőle: odafigyelés, szeretet, biztonság. Egyszóval mindent, amire szükségünk van. Egyenrangú velünk. Nem imádjuk. Nem bálványozzuk. Szeretjük azért, amilyen. Azért, amit nap, mint nap adni tud nekünk. És pont.

Természetesen léteznek olyan párok is, amelyben az egyik fél az ideál, a másik pedig igényei szerint választott. Az ilyen típusú kapcsolatok a maguk egészségtelen módján meglehetősen kielégítőnek számítanak, hiszen míg az egyik fél az áhított törődésben részesül, addig a másik megkapja a kívánt sóvárgást. Utóbbit egyébként soha nem kedvtelésből választjuk, sokkal inkább sorsunk forgatókönyvének hatására. 


A sorskönyv nem más, mint az a tudattalan életterv, amelynek születésünk pillanatában válunk a szerzőivé. A szülőkkel való kapcsolatunktól kezdve, az otthoni hangulaton át, lényegében minden kimondott és ki nem mondott szülői üzenet, vagy akár tudattalan parancs, amelyet egyszerűen megfigyeltünk rajtuk, befolyásolja a történetünk alakulását. A gyerekek ugyanis tapasztalataik általánosítása révén igyekeznek megfejteni a világot, felnőttként pedig hajlamosak vagyunk arra, hogy újraalkossuk a már ismerős valóságot.
Az apa örökös távollétét, érzelmi megközelíthetetlenségét, vagy alkoholizmusát csendben tűrő anyával azonosulva a kislány hamar levonja azt a következtetést, miszerint a nők kénytelenek elfogadni párjuk mellett a tehetetlenséget. Avagy a felnőttkori párválasztásba ágyazódva: "Olyan társat kell választanom, akivel megvalósíthatom mindazt, amit tanultam, ami ismerős, aki mellett csendben szenvedhetek." Az ehhez hasonló tapasztalatokkal rendelkező nők mindig olyan férfit választanak, akik átnéznek rajtuk, és szintén ők riogatják előszeretettel nőtársaikat a "Minden pasi rohadék!" típusú mondatokkal. Mentségükre szolgáljon: Egyáltalán nincsenek annak tudatában, hogy hatalmukban állna változtatni a tapasztalataikon, mivel szentül hiszik, hogy a valóságot látják. Hasonló a helyzet azokkal a felnőttekkel is, akiket gyermekkorukban bántalmaztak a szüleik. Következtetéseik szerint óvakodniuk kell mindazoktól, akik közel szeretnének kerülnek hozzájuk, mert bántani fogják őket. Az intimitás számukra egyet jelent a VESZÉLYZÓNÁVAL, hiszen a tudatalattijuk többnyire a "Ne engedd magadhoz közel!", vagy "Ne érezz!" típusú üzenetekkel bombázza tudatukat. Az ilyen benyomásokkal rendelkező felnőttek sorskönyvének egyik tipikus eleme, hogy sosem találnak olyan párt, akihez kötődni tudnának, mert megtanulták, hogy óvakodniuk kell mindentől, ami érzelem. Notórius kifogáskeresők, akik általában a "nem elég jó a másik", "nem vagyok belé szerelmes", "nekem a karrierem az első" típusú manőverekkel taszítják el maguktól a potenciális partnert.
Ahogy minden érdemleges változtatásnak, úgy a sorskönyvünk átírásának is az egyetlen lehetséges módja, ha felismerjük a szituációt, amiben megrekedtünk, és ahányszor a régi viselkedésmintáink aktivizálódni látszanak, figyelmeztetjük magunkat: Ne szeress bele a százhuszadik seggfejbe, aki csak átnéz rajtad! Merthogy az elköteleződés a kulcsa annak, hogy a viselkedésünkkel másik irányba formálhassuk a kapcsolatainkat.


Azok, akik nap, mint nap figyelemmel követik a blog alakulását, azáltal némi betekintést nyerve a hétköznapjaimba, már bizonyára tudják, hogy az idei év az utolsó évem a PTE-KPVK tanító szakos hallgatójaként.  Ahhoz, hogy júliusban kézhez kaphassam a jól megérdemelt diplomámat, némi segítségre lenne szükségem a témámmal kapcsolatos kérdőív kitöltését illetően!
Szakdolgozatomban az egyes életkori szakaszok során szerzett kötődési tapasztalatok, és azok felnőttkori párkapcsolatokra gyakorolt hatását vizsgálom. Hálásan köszönném, ha szakítanátok rám 8-10 percnyi időt, és egy kitöltéssel hozzájárulnátok a munkám sikerességéhez! A kérdőív kitöltése természetesen névtelenül zajlik, ám mivel már most többen jelezték, hogy kíváncsiak az eredményre, egy bejegyezés formájában mindenképpen elérhetővé fogom tenni számotokra a témát. 

A kérdőívet >>> ide <<< kattintva már is elérhetitek!
A segítségeteket előre is köszönöm! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése