Pages

2016. március 19., szombat

Jean-Gabriel Causse: A színek hatalma│Könyvajánló

Nincsenek megjegyzések:
 
Eredeti cím: L'étonnant pouvoir des couleurs
Kiadó: Partvonal Kiadó, 2016
Oldalszám: 151 oldal
Goodreads: 4,43
Moly: friss megjelenés
Címke: francia, tudományos, ismeretterjesztő

A héten került bemutatásra Jean-Gabriel Causse: A színek hatalma című könyve, amellyel  a Partvonal Kiadó jóvoltából, március elején nekem is lehetőségem nyílt megismerkedni. 


Lássuk, hogy mit ígér a könyv a fülszöveg alapján:

"A Csillagok háborúja bölcs Jedi lovagjai nem véletlenül harcoltak színes lézerkardokkal. Valószínűleg ők is tudták, hogy a szín igazi fegyver lehet. De miért fontosak a színek? Hogyan befolyásolnak minket a hétköznapjainkban? Hogyan tudjuk használni a bűvös erejüket? A színek tudatos használata mindenki számára ajánlott, akit érdekel, milyen színhatásokkal próbálnak még többet eladni a boltok, a lakásunkban milyen szerepet játszanak a színek, vagy hogyan legyünk kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek az általunk viselt tónusok gyógyító erejétől.
Ebben a könyvben minden benne van, amit a színek hatalmáról tudni kell, lehet vagy illik. Hasznos, szórakoztató, és helyenként kellően meglepő!"

Kíváncsi lennék, hogy az iménti szövegből mely sorok ragadták meg először a figyelmeteket. Felteszem a pirossal írtak. Magamból kiindulva legalábbis mindenképp. Jócskán a könyv felénél tartottam, amikor végül rászedtem magam a fülszöveg teljes elolvasására, és ugyanekkor jöttem rá a pirossal írt mondatok szándékoltságára. Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen befolyással bírnak ránk nézve, pedig számos pszichológiai vizsgálat áll rendelkezésünkre bizonyíték gyanánt.
A piros szín egyénre, azáltal teljesítményre gyakorolt hatását támasztja alá az a vizsgálat is, amelyet a New York melletti, Rochesteri Egyetemen végeztek el 2007-ben, és egy IQ-teszt kitöltésére kérték fel az egyetemistákat. Míg az egyikük feladatlapjára piros színű, vastag filccel írták rá a sorszámot, addig a másikéra hagyományos, fekete tollal jegyezték fel azt. A számoknak nem igazán volt jelentősége. A kutatókat csak az érdekelte, hogy befolyásolja-e az eredményeket a számok színe. A teszt kitöltése közben megfigyelték, az előbbi alany elmélyülten koncentrált, semmi másra nem gondolt munka közben. Minden egyes másodpercre szüksége volt ahhoz, hogy a lehető legtöbb kérdést eredményesen meg tudja válaszolni. A vizsga végén aztán jóérzéssel adta be a papírjait, hiszen szinte maradéktalanul sikerült befejeznie a tesztet. A második tanulónak fel sem tűnt a szám, hiszen a gondolatai máshol jártak. Úgy vélte, hogy ennek a tesztnek semmi köze a tanulmányaihoz, így cseppet sem érzett feszültséget. A kérdéseket könnyűnek találta, és kíváncsi volt a teszt eredményére.

A vizsgálat végeztével rájöttek, hogy a piros sorszámú tanulók több kérdésre válaszoltak, azonban több hibát is vétettek. Átlagosan tehát sokkal rosszabb eredményeik lettek. Ebből arra következtettek, hogy a piros szín stresszt okoz, ami negatívan befolyásolja a racionális gondolkodást, ami az IQ-teszt során jelentős pontveszteséget okozott (Elliot, Maier, Moller, et al. 2007 – Lichtenfeld, Maier, Eliot, Pekrun, 2008).


A színek hatalma tudományos pontossággal megírt könyv, amelynek tömörségét az író – számomra néha kissé erőltetett – humorával igyekszik fellazítani. Az előbbiekhez hasonlóan, úgy Jean-Gabriel Causse minden egyes kutatás és vizsgálat pontos forrását megjelölve kalauzolja el az olvasót a színek világába, ezáltal garantálva a téma hitelességét.

A szakszerűség, afféle elméleti alapozásként, legerőteljesebben a regény első fejezetében érhető tetten. Ebben a színek érzékelésétől kezdve, a sokféleségükön és a hőmérsékletükön keresztül, egészen a reprodukciójukig, valamint az optikai csalódás fogalmáig, mintegy csokorba szedve megtalálhatjuk a legfontosabb, olykor rendkívül száraz tudnivalókat a színeket illetően. A színek gyakorlati alkalmazásáról szóló információkat, amelyek valljuk be, már csak első olvasatra is sokkal izgalmasabbnak hatnak, a következő – A színek hatása alatt és Hogyan válasszuk ki a saját színeinket? – fejezetekben taglalja az író.

"Jean-Gabriel Causse, a Párizsban és Tokióban élő színdijázner, aki a színeket nemcsak esztétikai szempontból közelíti meg, de számításba veszi az érzékelésünkre, viselkedésünkre gyakorolt hatását is. A negyvenöt éves férfi a Francia Színbiztosság tagja, Japánban az Onward textilcsoport munkáját segíti, valamint tervezett már színdekorációt egy pszichiátriai klinikának is. Mindezek mellett szakterülete a magánlakások, boltok belsőépítészete, a textilipar színeinek és különféle áruk csomagolásának megtervezése.
A színek hatalma 2014-ben jelent meg Franciaországban, és komoly ismeretséget hozott a kreatív szakember számára. A magyar kiadást Gerjeni Mirjam fiatal grafikusművész illusztrációi teszik még élvezetesebbé."

TUDTAD?

● A termékek méretét illetően, általában nagyobbnak érzékeljük a meleg (sárga-vörös) színű, míg kisebbnek a hideg színárnyalatú (kék-zöld) tárgyakat (Déribéré, 1996).

● A vörös és a kék fénycsövek nagyobb kockáztatási kedvre ösztönöznek, így érik el a kaszinók, hogy a vörös környezetnek hála a játékosok sokkal több pénzt tegyenek kockára (Stark, Saunders és Wookey, 1982).

● Bizonyos színek kapcsán ösztönösen bizonyos illatokra asszociálunk, így ha megszagolunk egy zöldre színezett narancslevet, akkor azt valószínűleg össze fogjuk téveszteni a citromlével (Gilbert, Martin és Kemp, 1996).

● A reggeli fényterápia rendkívül eredményes az étkezési problémákkal (anorexia, bulimia) küzdők, valamint az alkoholisták elvonókúrás kezelésében is (Int. Jornal Of Eat Disorders, 2003).

A színek hatalma teljes mértékben beteljesíti a hozzá fűzött reményeket. Egy rendkívül informatív, tudományos precizitással megírt könyv, és gyakran meghökkentő ahhoz, hogy bárki figyelmét lekösse. Éppen ezért a képzőművészet, pedagógia, és a pszichológia területében érdekelt személyek mellett, ajánlom mindenki figyelmébe, akit egy kicsit is megmozgat, miként fejtik ki ránk a hatásukat a színek a hétköznapokban.



A Partvonal Kiadó kínálata egyébként számos informatív könyvet tartalmaz, amit abszolút érdemesnek tartok végigböngészni. Jean-Gabriel Causse: A színek hatalmas című regényét pedig ide kattintva elérhetitek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése