Pages

2016. február 27., szombat

Mese a féltékenységről│Gondolatébresztés

2 megjegyzés:
 
Finy Petra meséivel a tavaly év gyermekirodalmi kurzusán ismerkedtem meg, és azonnal elrabolták a szívem. Ezúttal a Szívmadár című, szerelmes történeteket tartalmazó, egyébként felnőtteknek szóló könyvének, számomra legkedvesebb darabját szeretném megosztani veletek, és egyúttal arra buzdítanálak benneteket, hogy OLVASSATOK MESÉKET!


A tigrissé változott asszony

Azt mondják, hogy bármennyire is boldog a szeretet, néha úgy retteg, mint az őzgida vadászat idején, a bokor ágaihoz lapulva. Hogy mitől tud úgy rettegni? Mindjárt elmesélem.
Nyáron az emberek sokat dolgoznak, akárcsak a természet. A Nap azon fáradozik, hogy minél több meleget tudjon adni, az állatok kölykeiket dédelgetik, a bokrokon bogyók duzzadnak, a fák gyümölcsöktől híznak. És a mezők. A mezők illatos virágoktól roskadoznak. A búzaföldek pedig olyan képtelenül sárgák, amilyen sárga nem létezik.
Egy ilyen valószínűtlenül sárga búzaföldön találkozott Haniel és Hanna. Haniel egy örökmosolyú földműves fiú volt, a szemében még akkor is ragyogott a Nap, amikor az már régen lebukott az égen. A járása keményen kopogott, de a szíve lágy volt, mint a vaj. Hanna egy sokmosolyú szőke leány volt, a haja cirmosan fénylett, mint a macska szőre. Léptei puhán huppantak, de a szíve kemény volt, mint a szárított sajt. Szerelmesek lettek egymásba. Harmadnapra meg is lett az esküvő. Hanna gyakran bújt urához, dorombolt neki, és incselkedve dörgölőzött hozzá. Haniel egy kedves macskát látott benne, és örült, hogy asszonya elkényezteti a szeretetével.
De teltek-múltak a napok, és Hanna igencsak megváltozott.
A mosolygós macskaasszony egyre inkább egy vérmes tigrishez hasonlított. Mert Hanna rettegett. Rettegett attól, hogy az ura más asszonyra is szemet vet, és őt szereti majd helyette. Hanna mindenhová követte Hanielt.
Utána sompolygott, ha a férfi a pékhez ment, ha a borbélyt látogatta meg, vagy az elrongyolódott bocskorát vitte el a cipészhez. Árnyékként követte mindenhová, hogy megtudja, nem találkozik-e másik asszonnyal a férje.
Haniel egy darabig hagyta, még egy darabig szótlanul tűrte, míg végül egy este kifakadt az asszonynak:
– Rád sem ismerek, te asszony! Ahogy mindenhová követsz engem, olyan vagy, mint a kegyetlen tigris, aki a zsákmányát űzi. Miért teszed ezt velem?
Hanna nem mondta el neki, hogy azért ilyen, mert rettegésben él.
Ekkorra már külsejében is egy igazi tigrishez hasonlított, és bensőjében is egy állat vadságát érezte. A tigrisasszony hatalmasat csapott hát karmaival a férfi felé, aki félholtan esett össze. Haniel mellkasán három rubinvörös karmolás éktelenkedett. Hanna azonnal megbánta a tettét, és zokogva borult Haniel fölé. Rohant volna nyomban a javasasszonyhoz, hogy az gyógyítsa meg a férjét, de valaki megállította az ajtóban.


Egy zöld béka állt a házuk kapujában. Aprócska volt, mégis olyan erő sugárzott belőle, hogy a tigrisasszony azonnal érezte, nem érdemes ujjat húznia vele.
– Az uradat csak egy módon gyógyíthatod meg, úgy, ha visszaváltozol játékos és kedves, doromboló macskává. Vidd el őt a három széptündérhez! Csókjuk meggyógyítja majd, és ahogy gyógyul, úgy fogod te is levedleni a tigrisgúnyát.
– És ha beleszeret az egyik széptündérbe? – kérdezte a féltékenységtől reszkető asszony.
– Még az is megtörténhet. De ha nem vesz el hozzájuk, az urad biztosan meghal. Válassz, azt szeretnéd, hogy csak a tiéd legyen, vagy azt, hogy éljen!
Az asszony megértette a próba lényegét, és úgy döntött, hogy vállalja.
– Köszönöm – felelte a varázsbékának, majd felmálházta a lovukat, a hátára fektette Hanielt, és elindult a széptündérekhez.
Az első széptündér egy óriási kőtulipánban lakott a tündérdombok egyikén. Szépsége olyan csillogó volt, hogy Hanna szíve összeszorult félelmében. Mi lesz, ha a férje beleszeret ebbe a gyönyörű nőbe? Mégis odavitte Hanielt a tündérhez, akit megkért, hogy csókjával segítse a férfi gyógyulását.
A tündér Haniel fölé hajolt, megcsókolta, és az első karmolás eltűnt a férfi mellkasáról.
Haniel kinyitotta a szemét, és ránézett a széptündérre.
– Ej, milyen gyönyörű asszony vagy te, de azt tudod, hogy az én szívem másé?
– Tudom – felelte a széptündér, és elbúcsúzott tőlük.
Ezután Hanna tigristestéről eltűntek a csíkok.
A második széptündér egy fatulipánban lakott a tündérdombok egyikén. Szépsége olyan ragyogó volt, hogy Hanna szíve összefacsarodott félelmében. Mi lesz, ha a férje beleszeret ebbe a gyönyörű nőbe, aki az előzőnél is sokkal szebb? Mégis odavitte a tündérhez Hanielt, és megkérte, hogy csókjával segítse a férfi gyógyulását. A tündér Haniel fölé hajolt, megcsókolta, és a második karmolás is eltűnt a férfi mellkasáról.
Haniel kinyitotta a szemét, és ránézett a széptündérre.
– Ej, milyen gyönyörű asszony vagy te, de azt tudod, hogy az én szívem másé?
– Tudom – felelte a széptündér, és elbúcsúzott tőlük.
Ezután Hanna tigrismancsáról eltűntek a pengeéles karmok.
A harmadik széptündér egy szalmatulipánban lakott a tündérdombok egyikén. Szépsége olyan vakító volt, hogy Hanna szíve egészen apróra zsugorodott a félelemtől. Mi lesz, ha a férje beleszeret ebbe a gyönyörű nőbe, aki a két előzőnél is sokkal szebb? Mégis odavitte a tündérhez Hanielt, és megkérte, hogy csókjával segítse a férfi gyógyulását.
A tündér Haniel fölé hajolt, megcsókolta, és a harmadik karmolás is eltűnt a férfi mellkasáról.


Haniel kinyitotta a szemét, és ránézett a széptündérre.
– Ej, milyen gyönyörű asszony vagy te, de azt tudod, hogy az én szívem másé?
– Tudom – felelte a széptündér, és elbúcsúzott tőlük.
Ezután Hanna tigrisszájából eltűntek a tűfogak.
Most már egészen úgy nézett ki, mint régen. És a viselkedése is olyan volt, mint egy kedves macskáé.
Haniel teljesen felgyógyult, és újra keményen lépkedett a felesége mellett. Csak a szíve volt még mindig lágy, mint a vaj. Hanna meg puhán tipegett az ura mellett, mint egy kismacska. Ha arra gondolt, vajon mi lesz, amikor a férje egy gyönyörű lánnyal találkozik, mindig eszébe jutott, hogy annak idején Haniel még a vakító szépségű tündérek helyett is őt választotta.
És ez a gondolat jó volt. Jó és melengető, mint a lemenő Nap érintése a búzaföldeken.

Amennyiben további lélekhangoló mesékre vágynátok, lapozzátok fel Finy Petra: Szívmadár című mesekönyvét!

2 megjegyzés:

  1. Diana!
    Jó látni/olvasni hogy vannak még jó és "valós" mesék.
    Köszönöm hogy olvashattam.
    Nikol

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nikol!
      Szívből örülök, hogy elnyerte a tetszésed a mese. A tigrissé változott asszony a személyes kedvenceim közé tartozik. A jövőben tervezek egy bejegyzést összeállítani a mese jótékony hatásáról. Remélem, azt is hasonló örömmel fogadod majd!
      Üdv, F. P. Diana

      Törlés