Nem mondhatnám,
hogy a szabadtéri sütés-főzés meghatározó élménye lett volna a gyermekkoromnak.
Egy-egy nagyobb családi, vagy baráti összejövetel alkalmával ugyan előkerült a
bogrács, vagy a tárcsa, csakhogy a főzés, mint közösségi élmény egyáltalán nem
vált maradandóvá a számomra, így persze aligha nyílt lehetőségem arra, hogy
ellessek egy-egy vendégvárást illető praktikát. Július közepét taposva immáron
szent meggyőződésem, hogy az egyik lehető legjobb nyári program. Az utóbbi
néhány hétben igencsak rákaptunk az ízére, így arra gondoltam, hogy megosztok
veletek néhány hasznos tippet, és receptet, amelyeket bátran ajánlok egy-egy
baráti, vagy akár családi összejövetelre.
#1 Megfelelő mennyiségű étel és ital
Talán ez a
legnehezebb része a vendégvárásnak. Megfelelően felmérni, hogy mennyit fog enni
és inni a társaság. Egyszer azt a tanácsot kaptam, hogy egy vendég fogyasztását úgy érdemes kiszámolni,
mint a magamra jutó adag másfélszeresét, de ettől függetlenül is,
mindenképpen érdemes egy kicsit többel
kalkulálni, hiszen inkább maradjon meg egy kevés, minthogy ne legyen elég.
A maradékot másnap szintén elfogyaszthatjuk, vagy akár le is fagyaszthatjuk, a száraz alapanyagokat pedig el tudjuk tenni a következő összejövetelre.
Egy-egy baráti vacsora
persze megszervezhető úgy is, hogy viszonylag kevés munkával és kiadással
járjon, mintegy "batyu-bál" jelleggel.
A háziasszony készül a hellyel, a terített asztallal, esetleg egy-két étellel,
de mindenki hozzájárul valamivel az estéhez,
és kizárólag logisztika kérdése.
BBQ Hamburger
Az elmúlt néhány
napot J. és én Orfűn töltöttük – ezúton is köszönet a meghívásért –, ahol
második nap mi voltunk felelősek az ebéd prezentálásáért.
Hozzávalók: 1,5
kg darálthús (2/3 marhahús, 1/3 sertéshús), vöröshagyma, fokhagyma, mustár,
cheddar sajt, Worchester szósz, Jack Daniel's füstös BBQ szósz, só, bors, római
kömény, újburgonya, baconszalonna, hamburgerzsemle, saláta, paradicsom,
lilahagyma, káposztasaláta, ketchup.
A főzést azzal
kezdtük, hogy még előző este bekevertük a húspogácsának valót. Ehhez
egy kevéske olajon megpároltunk egy
jókora vöröshagymát, és elkevertünk benne egy evőkanálnyi mustárt, és belereszeltünk két gerezd fokhagymát. A kihűlt hagymalapot összekevertük a húsokkal, a tojásokkal, némi
felkockázott cheddar sajttal, egy
leheletnyi ketchuppal, Worchester-, és Jack Daniel's BBQ szósszal. Ezt
követően pedig ízlés szerint fűszereztük, amelyhez a só és a bors mellett a római kömény is előkerült. A húst egy
éjszakán át, lefedve hűtőben pihentettük, és grillezés előtt 8 db nagyobb pogácsát formáztunk belőle, viszont ez az adag bőven elegendő 4 helyett, 6 személyre is.
A grill
előkészítése alatt kissé előfőztük a
hamburger mellé járó újburgonyát, amelyet
hosszában félbevágtunk. A krumpliszeleteket
a húspogácsák elkészültével szintén feldobtuk
a rácsra, hogy szép színt kapjanak,
fogyasztás előtt pedig sóval ízesítettük.
Míg a krumpli főtt, a hamburgerzsemléket
is félbevágtuk, vékonyan megkentük vajjal, hogy a parázson
ropogósra piruljanak. A salátát
leveleire bontottuk, átmostuk. A paradicsomot, hagymát felkarikáztuk.
A szalonnát és húspogácsákat átsütöttük a grillen,
majd utóbbira még az összeállítás előtt egy-egy
szelet cheddar sajtot is ráolvasztottunk. A ropogósra sült hamburgerzsemle alját vékonyan megkentük BBQ szósszal, erre jött egy
levél saláta, majd a húspogácsa a ráolvasztott sajttal, káposztasaláta, bacon, paradicsomszeletek, hagymakarika,
ketchup és végül a zsemle teteje.
#2 Legyünk figyelmesek!
Soha ne hozzuk a
vendégeinket kellemetlen helyzetbe azzal, hogy számukra tiltólistás ételek
fogyasztására kényszerítjük, vagy épp koplalniuk kell miattunk. Az ételek megtervezése előtt kérdezzünk körbe,
hogy akad-e bárkinek valamilyen kérése a menüvel kapcsolatban, és merjünk tanácsot, vagy útmutatást kérni
egy-egy élelmiszer-allergiás vagy speciális étrendű vendég esetén.
#3 Ne költsünk drága üdítőkre!
A tapasztalat
azt mutatja, hogy hiába veszünk egy raklap drága, cukros üdítőt, ha kiteszünk
az asztalra egy hideg, limonádés
kancsót, tele friss citrusokkal, senki sem fogja a bolti verziót választani
választani. A kancsó már puszta látványában is feldobja az asztalt, másrészt
egy tíz fős társaságot limonádéval
megvendégelni negyed annyi pénzből megvalósítható, mint üdítővel.
#4 Előkészületek
Nincs rosszabb
annál, amikor mindenki kint ül a kertben, beszélgetnek, jól érzik magukat, a
házigazda pedig bent robotol a konyhában. Így érdemes, amit csak lehet előkészíteni, hogy a vendégek érkezése
után már csak minimális munka legyen az étel befejezésével. A közös sütögetés élményét mindenképp ki
kell használni, azonban ha bográcsozunk
(pl. marhapörkölt, gulyás stb.), akkor arra törekedjünk, hogy ne a vendégek
érkezésekor kezdjük el felvágni a hagymát, hanem próbáljuk meg úgy időzíteni,
hogy 30-40 perc múlva asztalhoz lehessen
ülni. Ha viszont egy óránál többet kell várni a főétel
elkészülésére, akkor érdemes kikészíteni
valami rágcsálnivalót, gyümölcsöt, hogy addig is tudjanak csipegetni a
vendégek.
#5 Fordítsunk gondot a tálalásra!
Fontos, hogy minden ételt tegyünk ki, amellyel
készültünk. Néha nem is gondolnánk, hogy egy tetemes mennyiségű adag elfogyasztása
után belefér az emberbe némi édesség, de így van. Még ha nem is volt időnk
sütni, és bolti édességgel készültünk, azokat se zacskóstól tegyük az asztalra,
mert a vendégek nem fogják maguktól kinyitni. Minden nassolnivalót kibontva,
tányéron, szépen tálalva tegyünk az asztalra! A legegyszerűbb süteményeket, édességeket,
vagy akár gyümölcsöt is fel lehet dobni egy szép tálalással.
#6 Mosogatás, takarítás, rendrakás
Kevés annál
idegesítőbb létezik, mint amikor az utolsó falatokat majszoljuk, de a házi
gazda már el is rántotta előlünk a tányérunkat, nehogy rászáradjon a sajt, vagy
éppen vadul sikálja az asztalra csöppent ételt, nehogy a paprika megfogja annak
felületét. Számoljunk előre azzal, hogy ami kifolyhat, az ki is fog folyni, és tegyünk olyan terítőt az asztalra, amelyet
könnyedén tisztán tudunk tartani, továbbá a bőséges szalvétaellátmányról se feledkezzünk meg! Egy kerti
sütögetés esetében pedig a legegyszerűbb megoldás, ha beruházunk egy készlet műanyag tányérra és evőeszközre,
amelyet utána egy mozdulattal be tudunk söpörni a szemetesbe.
Visszatérve a
rágcsálnivalóra: mutatok néhány tetemes mennyiséget garantáló ropogtatnivalót,
amelyek hihetetlenül gyorsan elkészülnek, és nevetségesen egyszerűek!
Magvas-Sajtos
Falatkák
25 dkg
finomliszt, 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 20 dkg margarin, 1 tojás,
1 ek só, kb. 3 ek tejföl, 2 dkg élesztő, és ehhez egy kevéske tej, cukor,
tetejére pedig ízlés szerint sajt, szezámmag, köménymag, lenmag, akár mák, ki
mit szeret. Nincs más dolgunk, mint az élesztőt langyos tejben a cukorral és a
liszttel felfuttatni, majd hozzáönteni az addigra összemorzsolt alapanyagokhoz.
A masszát meleg helyen hagyjuk kelni, és tetszőleges alakúra kiszaggatjuk.
Megkenjük tojással a tetejét, megszórjuk sajttal, és a magokkal, aztán készre
sütjük.
Hajtogatott Tejfölös Pogácsa
50 dkg liszt, 25
dkg margarin, 2 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 1-2 dl tej, 1 ek só,
ízlés szerint sajt, különböző magvak. Az élesztőt langyos tejben, kevéske
cukorral, liszttel betakarva felfuttatjuk, miközben a lisztet elmorzsoljuk a
margarinnal, tejföllel, tojássárgájával, és a sóval. Hozzáadjuk a felfuttatott
élesztőt, és mindig csak annyi tejet, amennyit a tészta felvesz. Gyenge,
rétestésztaszerű masszát készítünk, amit 1/2 óráig a deszkán pihentetünk.
Kinyújtjuk, és három hajtjuk. Ezt még 2x megismételjük. 20 perc pihentetés után
kinyújtjuk, megrácsozzuk, kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben aranybarnára
sütjük.
Szalakálés-Sajtos Perec
1/2 kg liszt, 25
dkg margarin, 1 cs szalakálé, 2 db tojás, 35 dkg sajt (fele a tésztába, fele a
perec tetejére), 1 dz tejföl, 1,5 ek só. Mindezekkel annyi a teendőnk, hogy
alaposan összegyúrjuk, és akár pihentetés nélkül szaggatjuk, megkenjük
tojással, megszórjuk reszelt sajttal és különböző magvakkal, majd 180 ᵒC-ra
előmelegített sütőben készre sütjük.
Szaftos Kiflicskék
70 dkg liszt, 1
dz kefir, 1 dl olaj, 1 tojás, 1,5 ek só, 5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 25 dkg
margarin, ismét csak reszelt sajt a tetejére, és magvak. Ahogy minden kelt
tésztánál, ezúttal is felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben, csipetnyi
cukorral és liszttel. Míg az élesztő dolgozik, addig a margarin kivételével
összemorzsoljuk az alapanyagokat. A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a
morzsalékhoz, és alaposan eldolgozzuk fele, majd megkelesztjük. A megkelt
tésztát nyolc részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle, és leheletvékonyra
nyújtjuk. Az egyik tésztát megkenjük vékonyan a sóval kikevert margarinnal,
majd befedjük egy másik, kinyújtott tésztakoronggal. Ezt tizenkét szeletre
vágjuk, és feltekerjük kiflinek. (Tipp: készíthetünk sajttal, sonkával, vagy
akár virslivel töltött kifliket is.) A tetejét megkenjük tojással, megszórjuk
sajttal, és különféle magvakkal, aztán készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése