Pages

2016. szeptember 21., szerda

Így maradhatsz motivált hétről hétre│Gondolatébresztés

Nincsenek megjegyzések:
 
Pár napja amerre csak nézek rémesen nyomott embereket látok, akikben (a) jobbára csak a cukor és a koffein tartja a lelket, (b) a feszültség és a frusztráció, amelyet azzal igyekeznek tompítani, hogy a kedvüket kiterjesztik a világra, mondván "Dögöljön meg a szomszéd tehene is!" . Éppen ezért összegyűjtöttem néhány tippet annak érdekében, hogy motivált, mi több állhatatos tudj maradni a céljaid elérése érdekében, mielőtt nyakig merülnél a kedvtelenség áporodott mocsarában!


#1 Tartsd szem előtt a "miértedet"!
Botrányosan egyszerű, mégis hajlamosak vagyunk a "fókuszvesztés" csapdájába esni. Ahhoz viszont, hogy hétről-hétre fenntarthassuk a produktivitásunkat, mindenképpen szükséges egy tiszta, mondhatni víziószerű kép arról, mit szeretnék létrehozni, és ami még fontosabb: MIÉRT? Az erre adott válasz ugyanis képes feltölteni a folytatáshoz szükséges energiával, azáltal átlendíteni az éppen elég gördülő akadályokon, amelyek nem feltétlenül a kívülről származnak.

#2 Fel azzal a horgonnyal!
Néha észre sem vesszük, hogy már azelőtt elgáncsoljuk a produktivitásunk, mielőtt bármibe is belekezdhetnénk. A múltunkat ugyanis számtalan módon felhasználhatjuk annak érdekében, hogy aláássuk a jelenünket, és persze a jövőnket. Ennek is talán a leggyakrabban ismétlődő formái, amikor:

korábban átélt csalódások miatt szenvedünk
az elengedés képtelenségétől gyötrődünk
▪azon igyekszünk, hogy a régmúlt emlékeit minél jobban megszépítsük, azáltal ellenpontozva a jelent: "Ah, akkor milyen jó volt, most meg…"

Persze a közelmúlt eseményein való rágódás is legalább ekkora befolyással bírhat az életünkre, amikor a már megemésztett, vagy legalábbis annak hitt sérelem, hiba előrángatásával szórakoztatjuk magunkat. Ehhez hasonló hatást lehet elérni a szintén gyakori, "Bezzeg mások" című játékkal, amelynek során előszeretettel hasonlítgatjuk magunkat másokhoz, elsősorban persze olyanokhoz, akiket önmagunknál szebbnek, jobbnak, okosabbnak, sikeresebbnek stb. tartunk. Azzal azonban már nem számolunk, hogy az összehasonlításunk gyakorta rendkívül felszínes, mi több, akár hamis is lehet, hiszen nem egyszer téves információk mentén irigykedünk, vagy csak kiválasztunk egy-egy jellemzőt, amelyben valaki más valóban jobb nálunk, azáltal torzítva a "statisztikát". Hagyj fel ezekkel a nevetséges önostorozásokkal, és koncentrálj magadra! Ne feledd:

"A nyertesek a nyerésre koncentrálnak.
A vesztesek a nyertesre."

#3 Tanuld meg száműzni az ártó gondolatokat a fejedből!
Biztos vagyok benne, hogy akármilyen pozitív beállítottságú egyénként gondolsz magadra, egy-két ártó gondolat azért néha napján téged is megpróbál ledönteni a lábadról.
 Ezek a bizonyos lesből támadó gondolatok nemcsak automatikusan ütik fel a fejüket, hanem van egy kimondottan rossz szokásuk, hogy gyakran át is veszik felettünk az uralmat. Többnyire a múltból származnak, főként korábban szerzett személyes tapasztalatokból, amelyek olyasféle gondolatokkal árasztanak el, mint a "Legutóbb is belebuktam, miért történne most másképp?", azonban az is előfordulhat, hogy egyfajta "családi" hagyományként öröklődő, "Úgy sem fog sikerülni, úgyhogy inkább meg sem próbálom" típusú mentalitás felelős ezekért a gondolatokért. Édes mindegy, mert a lényeg: Lendülj túl rajtuk!

#4 Vess véget a szüntelen aggodalmaskodásnak!
A múlt mellett a jövő is számtalan lehetőséget kínál arra, hogy boldogtalanságra ítéld magad, ráadásul ehhez semmi másra nincs szükségünk, mint ahhoz, hogy felvázoljunk néhány kétségbeejtő, jövőre vonatkozó alternatívát, amely korántsem egyenlő azzal, amikor valaki higgadtan számba veszi a lehetőségeit. Ezek a gondolatok általában hirtelen ránk törő szorongások kíséretében jelentkeznek, és a "Mi lesz, ha…" típusú gondolatmenetet olyasféle eseményekkel folytatjuk, amelyek (a) valószínűleg be sem fognak következni, (b) önmagukban kezelhetőek, azonban felnagyítva tökéletesen alkalmasak arra, hogy még véletlenül se érezzük jól magunkat a bőrünkben, még akkor sem, ha az első verzió lép érvénybe, és az a bizonyos "ha" be sem fog következni.


#5 Készíts ütemtervet!
Steven Covey szerint a tudatos életvezetés kulcsa nem más, mint az, hogy a prioritásaink szolgálatába ütemtervet állítunk, amely lépésről-lépésre segít mindazok elérésében. A sikeres élet tervezését kezd a napjaid tudatos megkomponálásával! Mindösszesen 3-4 percet vesz igénybe lefekvés előtt, ha összeszeded milyen teendők várnak rád a holnapi nap folyamán. Ebben nyújthat segítséget egy "Teendők" jegyzettömb, amelyet ide kattintva már is elérhetsz!

#6 Vezess be néhány rutint!
A rutinok célja, hogy némi rendszerességet, azáltal pedig biztos pontot nyújtson a számunkra. A kiépítésüket követően gyakorlatilag csak következesen tartanunk kell magunkat hozzájuk, merthogy beszélhetünk:

héthez kapcsolódó feladatokról (pl. nagyobb takarítási munkálatok)
A hetente, vagy alkalmanként elvégzendő teendőkhöz szerezz be egy naptárat, amely segítséget nyújthat az elintéznivalók számontartásában.
hét napjaihoz kapcsolódó feladatokról (pl. mozgás)
Vagy egy tonnányi kutatás által bizonyított, hogy a mozgás nemcsak az agyműködést, hanem a kedvünket, mi több a fókuszálásra való képességünket is optimalizálja.
napszakhoz tartozó feladatok (pl. reggeli és esti rutin)

Egy jól kialakított reggeli rutinnak köszönhetően nem kell azon gondolkoznod, mihez és hova nyúlj, hiszen a mozdulatok már a kezedben vannak, ezáltal (1) hagyod, hogy az agyad a maga tempójában ébredezzen, (2) ennek ellenére is időben, kapkodás nélkül elkészülsz.


#7 Sose feledkezz meg a feltöltődésről!
Mindannyian emberi lények vagyunk, és ez bizony azt is jelenti, hogy a teherbírásunknak megvan a maga kapacitása. A kreatív élet ugyan képes rengeteg energiát felszabadítani belőlünk, amelyet kellő önfegyelemmel egy bizonyos ideig valóban fenn lehet tartani, azonban egyikünk sem képes heteken keresztül 0-24-ben ugyanazon a magas fordulatszámon pörögni. Hagyj időt magadnak a regenerálódásra, hiszen a siker sosem abból származik, amelyet egy adott pillanatban csinálsz, hanem abból, amikor valamiért nap, mint nap, állhatatosan megdolgozol!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése