Pages

2016. november 16., szerda

Anna Black: Tudatos Jelenlét│Könyvajánló

Nincsenek megjegyzések:
 
Eredeti cím: Living in the Moment: with Mindfulness Meditations
Kiadó: Partvonal Kiadó, 2012
Oldalszám: 144 oldal
Moly: kevés reflexió
Goodreads: kevés reflexió
Címke: életmód, önsegítő, pszichológia

Anna Black gondolataival a tavalyi év végén ismerkedtem meg, méghozzá a Tudatos Jelenlét @ Munkában című könyvének köszönhetően. Már akkoriban sem győztem hangsúlyozni a mindfulness fontosságát, és a hozzá kapcsolódó gyakorlatokat, hiszen ezek segítséget nyújtanak a fókuszálásban, hogy aztán megélhessük azokat a pillanatokat, amelyek felett egyébként elsiklanánk.
Néhány hónappal később, egy Partvonal Kiadó által rendezett nyereményjátékban aztán megkaparintottam a már említett könyv előzménykötetét, de bevallom; még azzal a lendülettel fel is tettem az önfejlesztő könyveimet őrző polcra.
Az ősz közeledtével viszont egyre többször kacsintgattam a polc felé, amelyen korántsem lepődtem meg, hiszen a (1) nyár folyamán az önfejlesztés valahogy perifériára került, és egész egyszerűen hiányzott a témával való foglalkozás, (2) ki kellett szállnom néhány számomra fontos kapcsolatból, (3) nyilvánvalóvá vált, hogy egyes jellembeli tulajdonságaimat illetően még mindig erős fejlesztésre szorulok.
Így került ismét a kezembe Anna Black: Tudatos Jelenlét című kötete.


„Életünk nagy részében olyanok vagyunk, mint a repülőgép, amit robotpilóta irányít. Valódi jelenlét nélkül átsiklunk a pillanaton, mert gondolatban a múlton vagy a jövőn rágódunk.
Aki hagyja, hogy figyelme elkalandozzon attól, ami éppen megtörténik vele, az lemarad saját életének tekintélyes részéről. Elszalaszt sok apró, értékes pillanatot, legyen az egy szép épület látványa munkába menet, egy szerető gonddal elkészített étel íze, vagy a felismerés, hogy szeretteinknek szükségük van ránk. Aki „tudatosság nélkül” él, és nem ismeri saját hibáit és belső erejét, az elmulasztja személyiségfejlődésének lehetőségeit.
A mindfulness meditációs gyakorlatok segítségével képesek leszünk teljes valónkkal, tudatosan jelen lenne a pillanatban. Megtanulunk figyelmet szentelni a minket érő élményeknek, amelyek lehetnek kellemesek, mint az éjszakai égbolt látványa, de akár frusztrálóak is, mint egy heves vita a szeretett személlyel. Tudatosítjuk előítéleteinket, a belénk rögzült gondolkodás-, és viselkedésmódokat, és igyekszünk csak a számunkra hasznosakat megtartani. Észrevesszük testünk jelzéseit, és így csökkenteni tudjuk a stressz káros hatásait, valamint a betegségek kialakulásának esélyét.”

A Tudatos Jelenlét egy hétköznapi használatra alkalmas meditációs gyakorlatokat tartalmazó gyűjtemény, így rácáfolva azokra a jógafoglalkozásokkal kapcsolatos ellenérzésekre, amelyek olyan gondolatokból táplálkoznak, mint: "Behunytam a szemem, és most hogyan tovább? Fogalmam sincs, mit kellene csinálnom. Hahó! Lelki béke! Ne várass ám magadra sokáig! Még mindig semmi. Hogyan képesek a többiek ilyen derűsen elücsörögni? Mit csinálok rosszul?" stb. Anna Black meditációs gyakorlatai ugyanis észrevétlenül csempészik be a meditálás melletti elkötelezettséget, azáltal lépésenként haladva előre (olykor hátra) a tudatos jelenlét útján, ugyanis ha az ember rátalál a saját belső bölcsességéhez és erejéhez vezető ösvényre, gazdag lelőhelyre bukkan. Erre pedig rengeteg lehetőségünk akad, hiszen számtalan meditációt ismerünk. Némelyikük kizárólag a koncentráció fejlesztését célozzák, mások segédeszközöket használnak fókuszpontként, mint egy gyertyát vagy zenét. Ugyanakkor akadnak olyan meditációs gyakorlatok is, amelyek mozgásra épülnek, ilyen a tajcsi, a csikung vagy a jóga, de létezik táncos meditáció is. Így a legjobb, amit tehetünk: kísérletezünk, és kiválasztjuk a saját szájízünknek megfelelően.

Kik számára lehet igazán hasznos a tudatos jelenlét gyakorlása?

▪ hivatásszerűen mások ellátásával foglalkozók
▪ depresszió időnkénti visszatérésére hajlamosak
▪ szorongók
▪ krónikus betegségben vagy állapotban szenvedők
▪ krónikus vagy időszakosan visszatérő fájdalomtól szenvedők
▪ stresszes életet élők
▪ változásra vágyók és a változás elfogadásával küszködők


A kötet hat fejezetre oszlik, és rögtön egy "Hogyan használjuk a könyvet?" navigációból áll, annak érdekében, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni belőle. A 2. fejezetben aztán előkerülnek azok a testközpontú gyakorlatok is, mint a légzés tudatossága és a testet pásztázó figyelem, amelyek alapvető készségeknek számítanak, és segítségül szolgálnak a bonyolultabb gyakorlatok elvégzéséhez is. Szintén alapvető gyakorlatnak számítanak a magatartást és készségeket erősítők és továbbfejlesztők, ugyanis a tudatos jelenlét kulcsfontosságú eleme: hajlandóak vagyunk a bajok – legyen szó kellemetlen testi érzetekről, fájó érzelmekről vagy nem kívánt gondolatokról – felé fordulni. A tudatosság fokozódásával (1) szépen lassan észrevesszük az addig fizikailag vagy lelkileg, kellemetlen, vagy kimondottan fájdalmas, így kizárt tényezőket, (2) a formális gyakorlatok végzése alkalmat ad arra, hogy viszonylag biztonságos helyen gyakoroljuk, hogyan lehetünk "együtt" a nehéz érzelmekkel, így hatékonyabban tudjuk kezelni őket, amikor megtapasztaljuk őket hétköznapi életünkben.

"Minél többször végzünk el egy gyakorlatot, annál hamarabb válik belsővé: kialakítjuk saját szavainkat, kifejezéseinket és saját ritmusunkat, amelyek visszhangot keltenek bennünk."

Számtalan gyakorlatot elvégezhetünk házon kívül, napi teendőink között, akár sorban állás közben, autóban, vagy akár váróteremben ülve, azonban akadnak gyakorlatok, amelyekhez érdemes egy kimondottan nyugodt helyet keresnünk, ahol senki sem zavar minket. Arra ügyeljünk, hogy a meditációs gyakorlat sose váljon kipipálandó tétellé a teendőink hosszú listáján. Ennek érdekében érdemes elsőnek egyetlen, egyszerű gyakorlatot választani, és egy héten át többször elvégezni, mielőtt újabbal próbálkoznánk. 

"A jelen pillanata az egyetlen pillanat, 
amelyben változni és változtatni lehet."
– Jon Kabat-Zinn –

Tulajdonképpen azzal, hogy tudatosítjuk a gondolatainkat, ráébredünk: milyen mértékben okozunk magunknak boldogtalanságot azokkal a szavakkal, mondatokkal, történetekkel, amelyeket mondogatunk, bemesélünk magunknak.

Íme egy példa:
Beütjük a lábujjunkat a táskába, amelyet társunk hagyott ott a padlón. Fizikai fájdalmat érzünk, amikor a lábujj érintkezik a táskával, ez jelenti az első fullánkot. Ha olyanok vagyunk, mint a többség, szónokolni kezdünk, miért maradt a táska a padlón, mire pedig már észbe kapunk, ott tartunk, hogy megvádoljuk társunkat, hogy (a) nem szeret, nem tisztel bennünket, (b) magunknak teszünk szemrehányást, mire nem tanultunk jobban az iskolában, miért nincs jobb állásunk, miért nem engedhetünk meg maguknak nagyobb házat. Mi több, még az is felmerül, nem tört-e el a lábujjunk, és mi lesz, ha igen. Ezek a "történetek" szúrják belénk a második fullánkot. A kettő között a különbség csupán annyi, hogy míg az elsőről nem tehetünk, mert fizikai fájdalmat okozott, viszont a másodikkal már tudunk mit kezdeni: tudatosíthatjuk a bennünk élő "történeteket", és azzal együtt el is engedhetjük őket.

És, hogy egy konkrét gyakorlatot is említsek! Több alkalommal emlegettem már a légzés fontosságát, amelyet az elkötelezett gyakorlás révén megtanulunk kapaszkodóként használni. Annál is inkább, hogy a gondolataink elkalandozásakor a légzés segítségével könnyedén vissza tudunk jutni a testünkbe és a jelen pillanatba. "A tudatos légzés" gyakorlatával bármikor kísérletezhetünk – senki sem fogja látni rajtunk.

"Először kiválasztjuk azt a testrészünket, ahol a legerősebben érezzük a légzést – ilyen például a has, a mellkas, az orr és a száj –, s a légzőgyakorlat közben mindig erre irányítjuk a figyelmünket. Ha nehezen találunk ilyen helyet, tegyük az egyik kezünket a hasunkra vagy a mellkasunkra, hogy érezzük a légzés lüktetését. Aztán a légzés érzeteire figyelünk – ami más, mint a lélegzésre gondolni. Érezzük, ahogy belégzéskor tágul a mellkasunk és emelkedik a hasunk… kilégzéskor pedig szűkül a mellkasunk és lelapul a hasunk."

Amennyiben felkeltettem az érdeklődéseteket Anna Black: Tudatos Jelenlét című könyve iránt, vagy csak még több egyszerű, hétköznapokba beépíthető meditációs gyakorlatra vágytok, amelyekkel szívesen kísérleteznétek, ide kattintva már is beszerezhetitek! Szívből ajánlom mindannyiótok számára!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése