A pogácsa egyértelműen a novemberi időjárásnak dedikált majszolnivaló. Azt hiszem,
ilyenkor ősszel kimondottan jól esik az embernek bemenekülni a lakásba a csípős szél
elől, hogy aztán bekapcsolja a sütőt, és készítsen
valami ízig-vérig lélekmelegítőt.
Mondjuk pogácsát, főleg ha a tésztával az égvilágon semmi más dolgunk nincs,
mint előkapni a hűtőből, kiszaggatni és aranysárgára sütni. A végeredmény semmi flancos, csak egy kívül ropogós, belül mennyeien vajas pogácsa, amely méltán vetélkedhet a
nagymamáink kezei közül kikerülőkkel. Na, de az egészséges életmód hívei se csüggedjenek, ugyanis ebben a
bejegyzésben számukra is tartogat egy isteni receptet!
KRUMPLIS
POGÁCSA
Mondom, mit kell
előkészítenünk abban az esetben, ha a krumplis pogácsa mellett döntünk. A
hozzávalókért biztosan nem kell leszaladnunk a boltba!
- 40 dkg burgonya
- 1,5 dl tejföl
- 25 dkg vaj/ margarin/ zsír
- 30 dkg liszt
- 2 ek só
- 2 tojássárgája
- 1 tojás a kenéshez
Az eredeti
recept szerint a burgonyát héjában megfőzik, megtisztítják, majd áttörik, én
viszont a procedúrát felgyorsítandó, megpucoltam
gyorsan a krumplit, kisebb-nagyobb darabkákra vágtam, aztán bedobtam sós vízbe főni. A megpuhult
krumplikockákkal ezután semmi más dolgom nem volt, mint összetörni azokat. Ehhez egy egyszerű villát használtam, hogy
megmaradjon benne egy-két krumpliszemcse, de a cél elérése érdekében
természetesen bevethetjük a krumplinyomót is.
Az átszitált liszt, a só, az összetört krumpli,
a tejföl, a tojássárgák és a zsiradék
– ki, melyiket választja – felhasználásával összeállítottam egy eszméletlenül könnyű tésztát, amelyet egész
egyszerűen meghajtottam. Alufóliába
csomagolva, legalább 2-3 órára a
hűtőszekrénybe tettem, de hozzáteszem: a pogácsa akkor lesz igazán jó, ha a
tésztát még előző este összeállítjuk, hogy legyen ideje 10-15 órát pihenni. A
munkából hazaérve így gyakorlatilag kb. 30 perc alatt friss pogácsát
varázsolhatunk az asztalra.
A tésztát sütés előtt ismét meghajtogattam, nagyjából 2
cm vastagságúra nyújtottam, és egy
nagyobb méretű szaggatóval – ezzel a
műanyag vacakkal, ugyanis rejtélyes módon elnyelte a föld az ezeréves
fémszaggatómat – kilyuggattam a tésztát.
A fennmaradó tésztadarabkákat
összegyúrtam, egyszer-kétszer azért meghajtottam a biztonság kedvéért, mielőtt
ismét szaggatásba fogtam volna.
A pogácsák
tetejét megkentem egy egész tojással,
majd pedig sütőpapírra helyezve, 180-200
ᵒC-on aranysárgásra sütöttem. A pogácsák élesztő hiányában nem sokat változnak,
csak még csinosabbak lesznek a sütési idő alatt, miközben az illatuk betölti az
egész lakást.
TÖNKÖLYPOGÁCSA
És, hogy az
egészséges életmód kedvelőinek kedvezzek egy kicsit. A sütögetés annyira lázba
hozott, hogy átböngésztem a kedvenc gasztroblogjaim, és tulajdonképpen
lejegyeztem az összes pogácsareceptet, amely kicsit is megmozgatta a fantáziám.
A Tönkölypogácsáéra egyébként a Citromhab
blogon akadtam rá, és már másnap sütöttem is belőle egy adaggal.
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza
liszt
- 1 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 25 dkg vaj
- 2 csapott tk só
- 10 dkg tejföl
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 1 ek tej
- sajt, szezám-, kömény-, lenmag, mák
A langyosra melegített tejben felfuttatjuk
cukorral az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáadjuk a megkelt
élesztőt és az egészet összegyúrjuk,
hogy egy kissé ragacsos tésztát kapjunk. Lisztezett munkafelületesen kinyújtjuk, és meghajtogatjuk. A tésztát
először fentről, balról, majd jobbról és végül alulról hajtjuk be.
40-45 percet pihentetjük, ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk
ügyelve arra, hogy a hajtás iránya
megegyezzen a korábbival. Ekkor már nem pihentetjük, hanem azonnal újra kinyújtjuk, nagyjából 2 cm vastagságúra.
Egy kisebb méretű szaggatóval pogácsákat
szaggatunk belőle, és sütőpapírral bélelt
tepsibe sorakoztatjuk őket. A tetejüket megkenjük
a tojássárga és a tej keverékével, megszórjuk
reszelt sajttal, szezámmaggal. 240 ᵒC-ra előmelegített sütőben addig
sütjük, amíg a tetején a sajt szépen meg nem pirul.
Remélem,
kipróbáljátok a recepteket! És, ha igen, ne felejtsetek el engem se értesíteni
róla!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése