Pages

2015. június 4., csütörtök

Nyári időszámítás: Így oszd be hatékonyan az időd!

Nincsenek megjegyzések:
 
Nem szeretem a nyarat. Levegő megfagy. Lélegzet elakad.
Mert a nyarat szeretni KELL! A minimum követelmény pedig nem más, mint már május közepén nyárváró idézetekkel telepakolni a különböző közösségi oldalakat, mint: "A haj világosabb, a bőr sötétebb, a víz melegebb, az ital hidegebb, a zene hangosabb, az éjszakák hosszabbak és az élet jobb lesz".

Számomra a nyár teljesen mást jelent. Egy társadalmilag elfogadott kifogást arra, hogy kivetkőzzünk önmagunkból. Merthogy minden nyáron új időszámítás veszi kezdetét. Ugye?!


A tavalyi nyaram felért egy valóságos katasztrófával, így az ideire sokkal tudatosabban készülök. Elhatároztam: az idei lesz életem legjobb nyara! Úgy a magam módján. Már csak azért is, mert nem áll szándékomban egyetlen napsütéses napot sem elvesztegetni a nyárból!

Ahogy ismerem magam, nálam a hagyományos időbeosztási praktikák nem működnek, mert még egy határidőnaplót sem tudok tisztességesen vezetni. Így arra gondoltam, hogy a leghatékonyabb az lenne, ha egy teljesen új, nyári rutint alakítanék ki magamnak, mert így talán eredményesebben tudom majd eltölteni az időmet, mint a nagybetűs: PUNNYADÁS.

Íme néhány szabály, amelynek betartásával eredményesen tudod megtervezni az időbeosztásod, legyen szó a nyárról, vagy az év bármely szakáról!

1.) Elemezd ki magad!
Mielőtt belekezdenél a napirended kialakításába, gondold át, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek miatt hajlamos vagy a csúszásra. Állítsd magad elé elérendő célokat, amelynek fontosságára minden áldott nap emlékeztesd magad! Az időterveket nem önmagukért kell betartani, hanem azért, hogy célokat valósítsunk meg általuk.

2.) Gyűjtsd össze azokat a feladatok-, tevékenységeket, amiket mindenképpen be akarsz iktatni a napirendedbe!
Ezek képezzék a napirended alapját, az időd 60%-át, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a főtevékenységek mellett, célszerű hagyni időt, nagyjából 20%-ban az alkalomszerű feladatokra és 20%-ban a váratlan tennivalókra.

3.) Rendelj a tevékenységekhez időtartamot!
Gondolkodj reális időtartamokban! Annyi időt szabj meg egy-egy feladat elvégzésére, amennyi alatt minőségileg is el tudod végezni azokat. A megkezdett tevékenységeket következetesen fejezd be, a bekövetkezett időveszteséget próbáld meg lehetőleg azonnal behozni!

4.) Rendszeresség és következetesség
Tartsd be következetesen az napirended! Mivel alaposan átgondoltad mit, mikorra és mennyi időre tervezel be, képes leszel tartani az ütemet, és mivel a váratlan, valamint az alkalomszerű feladatokkal is kalkuláltál, ezek sem fogják felborítani a rendet. Az első néhány hétben hajtson előre a lelkesedés, a 21. naptól kezdve már a rutin fog lendületben tartani!

5.) Tanulj meg különbséget tenni a sürgős és a fontos dolgok között!

A sürgős ügyek nagy zsarnokok. Néhány feladat-, tevékenység a sürgőssége miatt olykor fontosnak tűnik, de mégsem az. Emlékeztesd magad arra, hogy még a sürgős dolgok miatt sem kell felborítanod a napirended, hiszen ezekre az esetekre is gondoltál a tervezéskor.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése