Pages

2016. október 14., péntek

5+1 Tipp, hogy ne nyomjon el az ősz│Inspiráció

Nincsenek megjegyzések:
 
Október közepére valahogy mindig kifogyunk a szuflából, és ezen a hideg, nyirkos idő sem sokat segít. Az őszi fáradtság fokozatosan ránk telepszik, amely állítom: még a tavaszinál is rosszabb, hiszen akkor legalább kifelé jövünk a marcona időből, csakhogy a szürkeség ilyenkor még csak a küszöbön toporog. Az őszi hónapoknak azonban nem kell szürkén és unalmasan telniük!


Íme, néhány tipp annak érdekében, hogy ne telepedjen rád a szürkeség!

#1 Ne feledkezz meg arról, hogy az ősszel a szürkén kívül még rengeteg szín felvonultatja magát a sárgától kezdve a zöldön át egészen a barnáig, a vörösről nem is beszélve. Kerekedj fel, sétálj egyet a friss levegőn, és iktass be közben egy falevél-gyűjtést is! Tudom, tudom, ebben a hidegben a hátad közepébe kívánod a sétafikálást, ám azzal, hogy bent kuksolsz a szobában, a fűtés miatt pedig ritkábban szellőztetsz, csak szétszuszogsz egy dézsányi szén-dioxidot, és ez bizony sem az agymunkának, sem a pihenésnek nem tesz jót. Ne feledkezz meg a gumicsizmáról sem, mert a tócsavadászat csak úgy jó móka!

#2 Készíts dekorációt, mondjuk ajtókoszorút, akár a séta során szerzett jóságokból! A koszorúra kerülhet gesztenye, dió, makk, falevelek, vagy jókívánságok, esetleg gondolatok, amelyek arról árulkodnak, miért vagy hálás a mindennapokban. Szentimentálisan hangzik, mégis tudományosan bizonyított tény, hogy a hála a kedélyállapotodra is hatással van. Szedd össze azokat a dolgokat, amelyekért igazán hálás vagy az életedben, fogj egy pirográfot, és égesd bele azokat egy-egy faszeletbe, aztán ragaszd rá a koszorúra azokat!


#3 Szerezz be magadnak némi olvasnivalót, és ha már a boltokat járod, a vastag, mintás zoknikról se feledkezz meg! Hazaérve ugorj bele a pizsamába, húzd az átfázott lábadra azt a puhaságos zoknit! Főzz egy teát, telis-tele őszi zamatokkal, csurgass bele egy kevéske mézet! Na jó, nem bánom: a teát helyettesítheted kávéval, forró csokoládéval, esetleg egy meleg és fűszeres almaborral. Csepegtess fahéjas, vagy akár narancsos illóolajat a párologtatóba, aztán már dunsztolhatod is magad a pokrócba! A Harry Potter újraolvasása? Miért ne?!

#4 Elő azzal a sütőtökkel, meg úgy egyáltalán mindennel, amely őszi ízeket hordoz magában! Szőlő, körte, alma és persze a szilva. A csipkebogyóról se feledkezz meg! Kerülhet egy egyszerű kevert piskóta tetejére, vagy akár palacsintába, szendvicsbe, vagy salátába. Próbáltad már a szőlőt sajttal enni? Brie-vel mondjuk. Itt az ideje! Keresd fel a helyi termelői piacot, és vásárolj be különféle sajtokból, aztán meg rendezz házi sajtkóstolót! Hívd át a barátokat, nehogy kimaradjanak a jóból! Végeztetek a csemegézéssel? Jöhet egy pakli kártya, vagy akár társasjáték, ki, mit szeret!


#5 Tudtad, hogy ősszel a legkönnyebb életmódot váltani? Amennyiben régóta szemezel egy-egy új mozgásforma kipróbálásával, vágj bele, ugyanis most még elkerülheted a szilveszteri fogadalmak által motivált emberek tömegét. Arra az esetre, ha az idegeid cafatokban lógnának, ajánlom a figyelmedbe a jógát, a pilatest, vagy akár egy rövidke meditálást a szobád magányában. Néha semmi másra nincs szükségünk azon kívül, hogy egyedül legyünk és egy kicsit befelé figyeljünk.

EXTRA: Süss kiflikochot! A sütemény neve már alapvetően magában hordozza az ősz esszenciáját. Arról nem is beszélve, hogy a hozzávalókhoz még csak ki sem kell dugnunk az orrunkat a lakásból, hiszen azok java része gyakorlatilag mindenkinek a konyhájában felbukkan.


Hozzávalók:
▪ 2-3 db szikkadt kifli
▪ nagyiféle sárgabaracklekvár
▪ 2-3 dl tej
▪ vanília aroma

▪ 10 dkg darált dió
▪ 8 dkg kristálycukor
▪ fél citrom héja

▪ 4 db tojás
▪ 4 ek kristálycukor
▪ 3 ek liszt
▪ vanília aroma
▪ fél citrom héja
▪ csipet só

▪ vaj, zsemlemorzsa

Fogjuk a kifliket, és felkarikázzuk. A kiflikarikák mindkét oldalát megkenjük lekvárral, és mialatt felmelegítjük a vaníliaaromás elegyített tejet, hagyjuk, hogy magába szívja kissé. Belehelyezzük egy szűrőbe, és meglocsoljuk a lekváros kiflikarikákat a langyos tejjel.


A darált diót kikeverjük a cukorral és egy fél citrom reszelt héjával, a tortaformát pedig kikenjük a vajjal, körbeszórjuk zsemlemorzsával. A lecsöpögtetett kiflit szorosan, egymás mellé helyezzük, majd megszórjuk a diós keverékkel.


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a vanília aromával, a fél citrom reszelt héjával, és a liszttel. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd összekeverjük a két masszát, hogy egy lágy piskótatésztát kapjunk. Evőkanállal a diós keverékre kanalazzuk, és elegyengetjük.


130-150 ᵒC-on, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt addig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz. A piskótahab akkor , ha egy kicsit ragacsos marad. Eredményként pedig valami hihetetlenül egyszerű, "hamis aranygaluskát" fogunk kapni, savanykás kiflikarikákkal, karamellizált diótöltelékkel, és ragacsos habbal a tetején.


Remélem, hogy ha nem is kicsit, de legalább egy leheletnyit sikerült meghoznom a kedveteket az őszöléshez! Amennyiben további inspirációra vágytok, böngésszétek hozzám hasonlóan a pinterest.com tartalmát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése