Október közepére
valahogy mindig kifogyunk a szuflából, és ezen a hideg, nyirkos idő sem sokat
segít. Az őszi fáradtság fokozatosan ránk telepszik, amely állítom: még a
tavaszinál is rosszabb, hiszen akkor legalább kifelé jövünk a marcona időből,
csakhogy a szürkeség ilyenkor még csak a küszöbön toporog. Az őszi hónapoknak
azonban nem kell szürkén és unalmasan telniük!
Íme, néhány tipp annak érdekében, hogy
ne telepedjen rád a szürkeség!
#1 Ne feledkezz
meg arról, hogy az ősszel a szürkén kívül még rengeteg szín felvonultatja magát a sárgától kezdve a zöldön át
egészen a barnáig, a vörösről nem is beszélve. Kerekedj fel, sétálj egyet a friss levegőn, és iktass be közben egy falevél-gyűjtést is! Tudom, tudom,
ebben a hidegben a hátad közepébe kívánod a sétafikálást, ám azzal, hogy bent kuksolsz a szobában, a fűtés miatt
pedig ritkábban szellőztetsz, csak
szétszuszogsz egy dézsányi szén-dioxidot,
és ez bizony sem az agymunkának, sem a
pihenésnek nem tesz jót. Ne feledkezz meg a gumicsizmáról sem, mert a tócsavadászat
csak úgy jó móka!
#2 Készíts dekorációt, mondjuk ajtókoszorút, akár a séta során
szerzett jóságokból! A koszorúra kerülhet gesztenye,
dió, makk, falevelek, vagy jókívánságok, esetleg gondolatok, amelyek arról árulkodnak, miért vagy hálás a mindennapokban.
Szentimentálisan hangzik, mégis tudományosan bizonyított tény, hogy a hála a
kedélyállapotodra is hatással van. Szedd össze azokat a dolgokat, amelyekért
igazán hálás vagy az életedben, fogj egy pirográfot, és égesd bele azokat egy-egy faszeletbe, aztán ragaszd rá a koszorúra azokat!
#3 Szerezz be magadnak némi olvasnivalót, és ha már a boltokat
járod, a vastag, mintás zoknikról se
feledkezz meg! Hazaérve ugorj bele a
pizsamába, húzd az átfázott lábadra azt a puhaságos zoknit! Főzz egy teát, telis-tele őszi
zamatokkal, csurgass bele egy
kevéske mézet! Na jó, nem bánom: a
teát helyettesítheted kávéval, forró csokoládéval, esetleg egy meleg és fűszeres almaborral.
Csepegtess fahéjas, vagy akár narancsos illóolajat a párologtatóba,
aztán már dunsztolhatod is magad a
pokrócba! A Harry Potter
újraolvasása? Miért ne?!
#4 Elő azzal a sütőtökkel, meg úgy egyáltalán
mindennel, amely őszi ízeket hordoz magában! Szőlő, körte, alma és persze a szilva. A csipkebogyóról
se feledkezz meg! Kerülhet egy egyszerű kevert piskóta tetejére, vagy akár
palacsintába, szendvicsbe, vagy salátába. Próbáltad már a szőlőt sajttal enni? Brie-vel mondjuk. Itt az ideje! Keresd fel a helyi termelői piacot, és
vásárolj be különféle sajtokból, aztán meg rendezz
házi sajtkóstolót! Hívd át a
barátokat, nehogy kimaradjanak a jóból! Végeztetek a csemegézéssel? Jöhet
egy pakli kártya, vagy akár társasjáték, ki, mit szeret!
#5 Tudtad, hogy
ősszel a legkönnyebb életmódot váltani? Amennyiben régóta szemezel egy-egy új mozgásforma kipróbálásával,
vágj bele, ugyanis most még elkerülheted a szilveszteri fogadalmak által
motivált emberek tömegét. Arra az esetre, ha az idegeid cafatokban lógnának, ajánlom a figyelmedbe a jógát, a pilatest, vagy akár egy rövidke meditálást a szobád magányában. Néha semmi másra nincs szükségünk
azon kívül, hogy egyedül legyünk és egy kicsit befelé figyeljünk.
EXTRA: Süss kiflikochot! A sütemény neve már alapvetően
magában hordozza az ősz esszenciáját. Arról nem is beszélve, hogy a hozzávalókhoz még csak ki sem kell dugnunk az orrunkat a lakásból, hiszen azok java része gyakorlatilag
mindenkinek a konyhájában felbukkan.
Hozzávalók:
▪ 2-3 db szikkadt kifli
▪ nagyiféle sárgabaracklekvár
▪ 2-3 dl tej
▪ vanília aroma
▪ 10 dkg darált dió
▪ 8 dkg kristálycukor
▪ fél citrom héja
▪ 4 db tojás
▪ 4 ek kristálycukor
▪ 3 ek liszt
▪ vanília aroma
▪ fél citrom héja
▪ csipet só
▪ vaj, zsemlemorzsa
Fogjuk a kifliket, és felkarikázzuk. A kiflikarikák mindkét oldalát megkenjük lekvárral, és
mialatt felmelegítjük a
vaníliaaromás elegyített tejet,
hagyjuk, hogy magába szívja kissé. Belehelyezzük egy szűrőbe, és meglocsoljuk a lekváros kiflikarikákat
a langyos tejjel.
A darált diót kikeverjük a cukorral és egy fél citrom reszelt héjával, a tortaformát pedig kikenjük a vajjal, körbeszórjuk
zsemlemorzsával. A lecsöpögtetett kiflit
szorosan, egymás mellé helyezzük, majd megszórjuk
a diós keverékkel.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a
vanília aromával, a fél citrom reszelt héjával, és a liszttel. A fehérjét egy csipet sóval kemény
habbá verjük, majd összekeverjük a két masszát, hogy egy
lágy piskótatésztát kapjunk. Evőkanállal a diós
keverékre kanalazzuk, és elegyengetjük.
130-150 ᵒC-on, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt addig sütjük, míg a
teteje aranybarna nem lesz. A piskótahab akkor jó, ha egy kicsit ragacsos
marad. Eredményként pedig valami hihetetlenül egyszerű, "hamis
aranygaluskát" fogunk kapni, savanykás kiflikarikákkal, karamellizált
diótöltelékkel, és ragacsos habbal a tetején.
Remélem, hogy ha nem is kicsit, de legalább egy leheletnyit sikerült meghoznom a kedveteket az őszöléshez! Amennyiben további inspirációra vágytok, böngésszétek hozzám hasonlóan a pinterest.com tartalmát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése