Pages

2016. február 1., hétfő

Fejős Éva: Úton hozzád│Könyvajánló

5 megjegyzés:
 
Eredeti cím: Úton hozzád
Kiadó: Erawan Kiadó, 2015
Oldalszám: 534 oldal
Goodreads: 4,6
Moly: 87%
Címke: magyar, krimi, romantikus

Liliana Hart: Go-Go Girl Nyomoz című kötetének kivégeztével alig vártam, hogy nekifoghassak életem első, Fejős Éva regényének. Egyrészt, még mindig az előző, Erawan Kiadó által forgalmazott regény, romantikus-krimi hangulata lengett körbe. Másrészt pedig a legkedvesebb csoporttársam, aki egyébként az egyik, ha nem a leglelkesebb rajongója az írónőnek, napi szinten érdeklődött afelől, hol tartok az olvasásban, illetve a recenzióírásban. Ezúton is puszillak, Lillus! Tudom, hogy olvasod a bejegyzést!


A Villa Blue-ban az ördög lakik – egyre csak ezt ismétlik a Balázshoz csapódó csinos karibi lányok az egzotikus sziget éjszakai bárjában, csókok és ölelések ritka szüneteiben. A fiatal ügyvéd két napja még álmában sem gondolta volna, hogy Óbudáról ebbe a mesevilágba röpíti sorsa, hogy aztán újabb két nap múlva már egy alföldi falu határában kelljen menekülnie üldözői elől.
Balázs és újdonsült asszisztense, Lea nemcsak egy litérvári vállalkozótól, hanem a karibi szigete élő ördögi dollármilliomostól is különös megbízást kap, és nem sejtik, hogy hamarosan Hongkongban menthetik az életüket, mert merénylők járnak a nyomukban.
Talán az összekovácsolódásnak e nem mindennapi formája az oka, hogy a szerelmi csalódásból csak lassan gyógyuló Balázs – akinek a szívét még a tüzes karibi lányok sem dobogtatták meg – másképp kezd nézni útitársnőjére. Lea múltja azonban titkokat rejt…

Kezdeném azzal, ami miatt megakadt a szemem a könyvön, merthogy az Úton hozzád borítója valami ESZMÉLETLENÜL GYÖNYÖRŰ. Ráadásul a kiadósok voltak olyan drágák, hogy egy Golden Edition példánnyal leptek meg, amiről túlzás nélkül állíthatom, hogy egyenesen imádom! Maradéktalanul lefedi az ízlésemet. KÖSZÖNÖM!

"Ami felül csillog, az viszont alul rohad, és szépen lassan felfelé tör."

Litvérváron még a mangalicák is korruptak. Erre Fodros Balázs – az egyébként tetemes adóssággal küszködő, ám annál nagyobb lelkesedéssel megáldott ügyvéd –, valamint gyakornoka hamar rádöbben, amikor az egyik helybéli gazda megbízásából a szeméttározó környékén kezdenek szaglászni. Balázsnak és Leának persze fogalmuk sincs arról, mibe tenyereltek bele, ráadásul nem ez az egyetlen bizarr ügy, amelynek a végére kell járniuk. Boch Hernád, aki nem mellesleg egy St. Bartes szigetén élő, kilencvenes éveit taposó milliárdos azzal a feladattal látja el őket, hogy kutassanak fel egy Li nevű kínai lányt Budapesttől kezdve, Pekingen át, egészen Hongkongig. Mindkét eset veszett ügynek látszik, azonban a fiatal ügyvéd nem hátrál meg. Büszkeségénél, és az apja iránt érzett, mélyen elfojtott bizonyítási vágyánál semmi sem tűnik nagyobb hajtóerőnek. De vajon mit ér el vele? Képes lesz-e felfuttatni ügyvédi irodáját, vagy úgy végzi, mint a litérvári polgármester titkárnője, akinek halálával kapcsolatban, idő közben egyre inkább felerősödik az idegenkezűség gyanúja?


A litérvári ügyben a polgármester, modernkori Döbrögiként, uralma alatt tartja a teljes falu lakosságát. Kizárólag ellenszenves vonásokkal rendelkezik, mégis eleven embernek hat, merthogy Fejős Éva, Fazekas Mihályhoz hasonlóan nemcsak a gonoszságot, a kegyetlenséget jelenítette meg annak személyében, hanem a velük jól összeférhető, paranoiában testet öltő gyengeséget, valamint az idő közben nyilvánvalóvá váló együgyűségét. Éppen ezek az ellentétek azok, amelyek leginkább fokozzák a polgármester hitványságát. Az ügyvédek hasonló hitványságot feltételeznek Boch Hernádról is, akinek köszönhetően a cselekmény szépen lassan kiegészül egy rendkívül szürreális karibi-kínai szállal, amely eleinte ugyan a falusi közeg szöges ellentétének hat, azonban a kettő elegye egészen különleges hangulatot kölcsönöz a történetnek.

A szálak Fodros Balázs karaktere révén kapcsolódnak egymáshoz. Ennél fogva már az sem meglepő, hogy a cselekmény oroszlánrészét szintén a férfi szemszögéből ismerhetjük meg, miközben beékelt nézőpontváltások által, hamar nyilvánvalóvá válik, hogy az addig elhanyagolhatónak vélt személyek nem passzív elszenvedői a történéseknek, sokkal inkább ők maguk is aktív szerepet játszanak az események irányításában, a részeges Kállai Jenőtől egészen Bandiig, akinek a szatyros jelenete valami hihetetlenül jól megkreált jelenetnek tartottam. Li, Ming, Olivér és Ilonka, de még Telegdy Bálint is kulcsfontosságú szerepet játszottak, ha nem is a végkifejlet kibontakoztatásában, de egyes szálak elvarrásában mindenképp.




Amit a leginkább hiányoltam, az a briliánsan kidolgozott karakterek és események mellett elhalványuló szerelmi szál volt, ami lényegében egy tétova csókban és egy negyed oldalnyi szexjelenetben kimerült. Mindezt betudtam annak, hogy a regény elsősorban a krimire épít, kevésbé a romantikára, mégis néha azon kaptam magam, sóvárgok azután, hogy Balázs és Lea közelebb kerüljenek egymáshoz. Épp, mint a srác anyja. Csak kevésbé idegesítően, merthogy a nőnél aligha találtam irritálóbb karaktert.

Az Úton hozzád kevésbé könnyed, mégis gyorsan emészthető, szolid romantikával, humorral tűzdelt regény, amely szokványos, ugyanakkor meghökkentő témák együttes felvetésével nyújt tartalmas kikapcsolódást a hétköznapokban.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed Fejős Éva: Úton hozzád című regényét illetően, ide kattintva beszerezheted!

5 megjegyzés:

  1. Fantasztikus! :)


    Lillus :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lillu! :) Az ilyen reakciókért éri meg igazán blogolni: "Jajjjj de édes vagy!!! Szerepelek a blogodban! :D De jóóóó! :D Nagyon boldog vagyok! :D" Puszi!

      Törlés
    2. :) Nem beszélve arról, hogy ismét egy szuper recenziót olvashattam! :)

      Törlés
  2. Ohh, te aztán tudsz könyvkritikát írni. Jó lett, szerintem eladtad mindenkinek.
    Én olvastam a könyvet, jó volt, de egyszerűen nem kapott el az ihlet, hogy írjak róla. Örülök, hogy megteszi más.
    Remélem megosztják az Erawan Facebook oldalán is írásod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "Életem morzsái"! :)

      Köszönöm szépen a dicséretet! Örülök, hogy elnyerte a tetszésed a kritikám! Igyekeztem egy viszonylag átfogó képet adni erről a rendkívül tartalmas regényről! :)

      Megosztották, igen! :)

      Üdvözlettel: F. P. Diana

      Törlés