Pages

2016. október 16., vasárnap

Boszorkányos galuska│Gasztro

Nincsenek megjegyzések:
 
Bächer Iván a következőképp írt az aranygaluskáról: "Az aranygaluska nehéz ügy. Vagy sikerül, vagy nem. Meg kell próbálni, mindenesetre." Az Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap, nevezetesen a Hét olvasói által írt recepteket mutatja be, éppen ezért jócskán túlmutat receptgyűjteményi mivoltánál, hiszen annak ételei mára inkább kultúrtörténeti, mintsem gyakorlati jelentőséggel bírnak. Mindenesetre eszméletlenül jóleső érzés, és nem mellesleg spirituális élmény fellapozni ezt a bizonyos receptkönyvet, elmerengni azon, hány meg hány konyhában készülhettek már el azok a sütemények, amelyek mind a mai napig a magyar konyhák visszatérő vendégei, azáltal bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy a főzés mindig is az egyik legjobb kommunikációs eszköz volt, és lesz is a korlátok lebontásához, a gyökereinkhez való visszatérésre.
Az aranygaluskában pontosan ez utóbbi – persze a leheletkönnyű rögök, a szeszélyesre karamellizálódott dió és a bársonyos sodó mellett – az, ami igazán kedvemre való: a belőle áradó hangulat. Magában hordozza a melegség, a biztonság, a szeretet, egyszóval az otthon érzését, még ha mindezek nagyon szentimentálisan is hangzanak. Tipikusan azon édességek egyike, amellyel szívesen várnám haza a gyerkőcöket az iskolából egy szürke őszi napon. Addig persze még sok víz le fog folyni a Dunán, azonban a család szerencséjére, ezt az időt gyakorlásra fordíthatom, és tökélyre fejleszthetem az aranygaluska-készítői tudásom.


Mutatom is, hogy melyik az eddigiek során leginkább bevált recept: 20 dkg liszt; 2,5 dkg margarin (bár én most zsírt használtam); 2,5 dkg élesztő; 2,5 dkg porcukor; 1  tojás; 1,3 dl tej; 3 csipet só; egy citrom reszelt héja. Továbbá az összeállításhoz készítsünk elő: 10 dkg darált dió; 10 dkg kristálycukor, olvasztott vaj.

A tészta összetevőit összegyúrjuk, és kelt tésztát dagasztunk belőle, amelyet kb. 30-40 percen át kelesztünk. Ha a tésztánk megkelt, nagyjából 1-1,5 cm vastagúra nyújtjuk, és egy kisebb pogácsaszaggatóval (vagy ahogy én csináltam: különböző méretű szaggatókkal játszva) kiszaggatjuk a tésztát. A pucér rögöcskéket megforgatjuk az olvasztott vajban, és a cukros dióban. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk, és a tésztadarabokat szorosan egymás mellé helyezzük benne, a tetejét pedig megszórjuk a maradék cukros dió keverékével, és meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal. Így kelesztjük újabb 20-30 percig. Előmelegített sütőben 180 ᵒC-on , 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.


Vaníliasodó: 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor vagy 1  vaníliarúd kikapart belseje, 4 db tojássárgája, 8 dl tej.

A tojást csomómentesre keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a liszttel. A masszát 1 dl hideg tejjel hígítjuk, a maradékot pedig feltesszük forrni egy lábasba (ha vanília rudat használunk, akkor egyszerűen dobjuk bele a tejbe). Ha felforrt a tej, lassanként adagolva, folytonos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgás alapot, majd alacsony lángon besűrítjük a sodót.


Igazi őszi, kuckózós desszert ez. Segít átvészelni a borongós napokat, és pillanatok alatt képes felmelegíteni a lelkeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése