Pages

2016. május 7., szombat

Hogyan állj talpra a nehéz élethelyzetek után│Gondolatébresztés

Nincsenek megjegyzések:
 
Egy folyamatosan változó világban élünk, és ezzel csupán egyféleképpen tudunk lépést tartani, ha megpróbálunk alkalmazkodni hozzá. Az egyes szerepek, amelyeket életünk során eljátszunk, idővel megszűnnek, átalakulnak, mire pedig feleszmélünk, teljesen új szerepkörben találjuk magunkat. Az alkalmazkodás az addig ismeretlen dolgokhoz, szerepekhez, néha kellemetlenségekkel jár, hiszen ezek mind a komfortzónánkon kívül helyezkednek el, mégis ez az egyetlen módja a fejlődésnek.


 reziliencia: rugalmas ellenálló képesség.
Kevésbé ellenálló, inkább elnyelő, erre utal a rugalmas elnevezés. Egyfajta gondolkodási keret, rendszer, amely folyamatosan tágul, hiszen nem visszaveri, hanem magába fogadja a velünk szembekerülő problémákat. Erre a szupermasszív védőhálóra egyfajta megküzdési stratégiaként is lehet tekinteni, csakhogy ennél jóval több. Elnyeli, feldolgozza azokat az impulzusokat, amelyek kibillentenek bennünket az egyensúlyunkból az egyes testi-lelki szenvedések, nehéz élethelyzetek után. Ennek köszönhetően a rendszer állapota megváltozik, és oly módon tér vissza eredeti állapotába, hogy egy magasabb szinten regenerálódik.
                                                                    
A probléma ott kezdődik, hogy a biztonságot, amelyre törekszünk, nem a változás, hanem az állandóság táplálja. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy tudatosan törekedjünk a rezilienciánk fejlesztésére, hiszen mindannyian arra vágyunk, hogy minél gyorsabban visszanyerjük a stabil lelkiállapotunkat.











1.) Minden nap tegyél valamit a minél pozitívabb önképedért!
A reziliencia működése olyan tényezőktől függ, mint a rendszer tanulási, illetve alkalmazkodó képessége, és a kiinduló állapot stabilitásának mértéke.
Fordítás: Egy eleve önbizalomhiánnyal küzdő személy sokkal nehezebben birkózik meg a vele szembekerülő problémákkal, mint olyasvalaki, aki hisz magában.
Tűzz ki célokat magad elé, miközben maradj végig reálisan optimista! A megvalósítást a kisebb célokkal kezd, és fokozatosan haladj a nagyobbak felé, mert a sikerélmények azok, amik feltornázzák az önbizalmad.

2.) Összepontosíts a jó dolgokra!
Ha hiszel a vonzás törvényében, ha nem, azt már biztos megfigyelted magadon és az életeden, hogy a dolgok sokkal jobban alakulnak, ha megpróbálod pozitívan megközelíteni azokat. Ennek a legnagyobb csapdája általában türelmetlenség szokott lenni, ugyanis az emberi természet eleve olyan, hogy mindent, azonnal meg akar kapni.
Kívánni lehet, sőt kell is, de azt azért ne higgyük, hogy az egetrengető változások még abban a percben be fognak következni. Van, hogy évek kellenek ahhoz, hogy egy-egy kívánság, vagy inkább te megérj annak a befogadására.

3.) Vizsgáld meg a dolgokat több szempontból!
Hányszor kérdezted már magadtól: Miért pont én? Miért történik ez velem? Mit vétettem, hogy ezt érdemlem? A helyzet az, hogy az életben minden a maga rendje és módja szerint történik, így a dolgok sem csupán feketék-fehérek, hanem azért jóval több szín van azon a palettán. Elsőre talán nem látod, nem veszed észre, de bizony a legnehezebb időszakok rejtik magukban a legnagyobb tanulságokat. Csak annyi kell, hogy hidd el, a sors nem ellened játszik, hanem pont érted!

4.) Ne csak az új kapcsolatok építésén dolgozz, hanem a meglévők ápolásán is!
Nagyon sokan, ha új életet szeretnének kezdeni, akkor azt kizárólag új emberekkel az oldalukon tudják elképzelni. Tény és való, hogy új ismeretségekre szükség van a fejlődés szempontjából, hiszen az új kapcsolatok, tapasztalatok, történetek új színeket hoznak az életünkbe, de stabilitást egyelőre nem.
Ne égess fel minden hidat magad mögött! Kapcsolatok születnek és szűnnek meg a világon minden egyes pillanatban. Az a személy, akinek be kell lépnie az életedbe, be is fog lépni és az, akinek ki kell lépnie belőle, annak bizony búcsút fogsz mondani. A te dolgod csupán annyi, hogy minden ember felé nyitottan fordulj oda, a sors úgyis elintézi a többit.

5.) Légy produktív!
A felnőtté válás azzal kezdődik, hogy képesek vagyunk felelősséget vállalni nemcsak magunkért, hanem a környezetünkben lévő emberekért is. Érdemes néha külső szemlélőként megvizsgálni az életünket, és így meghatározni azokat a dolgokat, amik hozzánk tartoznak, minket szolgálnak, majd azokat, amelyeken változtatni szeretnénk. Ez a felismerés az első lépés afelé, hogy változtassunk a hozzáállásunkon, azonban egy valamit mindig tartsunk szem előtt: vannak dolgok, amiken ha megfeszülünk, sem tudunk változtatni, és csupán annyit tehetünk, hogy elfogadjuk azokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése