Pages

2015. július 9., csütörtök

Blogolni vagy nem blogolni?

Nincsenek megjegyzések:
 
A blogolás egy tipikusan olyan terület, amiben ha fejlődni szeretnél, nagyon hamar eléred azt a küszöböt, amikor már a magyar blogok ezt a célt nem tudják tovább szolgálni. Az igényes, magyar nyelven íródott blogok száma véges, így amennyiben szíveden viseled az oldalad sorsát, kénytelen vagy angol nyelven kutakodni tovább. Egyre több hazai és külföldi felületen találkozok olyan bejegyzésekkel, amelyek magáról a blogolásról szólnak. Tippeket, trükköket osztanak meg egymással és az olvasóikkal a bloggerek arról, hogyan vigyék sikerre az oldalaikat.


Ebben a bejegyzésben azokat a tapasztalatokat szeretném megosztani veletek, amelyeket az elmúlt évek során szereztem.

1.) Tudd, hogy miről akarsz írni!
5 évvel ezelőtt, amikor elindítottam az első blogomat, semmi másra nem vágytam, csak arra, hogy közzé tegyem az akkor éppen aktuális történetemet. A blog megkapta a regény címét, azzal viszont nem számoltam, hogy ezzel lekorlátozom a további lehetőségeimet és egy kicsit magamat is... persze ki gondolta volna, hogy ebben találom meg életem értelmét?

Gondolkozz nagyban! Ne korlátozd le magad!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig rengeteg olyan blogger van – főleg történetekkel foglalkozók esnek bele ebbe a csapdába –, akik egyszerre több blogot szeretnének párhuzamosan vinni, csakhogy ez gyakran a minőség rovására megy. Gondolj bele! Mi a közös a történeteidben, ha nem te magad? Építsd magad köré a blogot és ne akarj egyszerre százfelé szakadni! Válassz olyan témát, ami megfelelően tükröz téged! Hadd ismerjenek meg általa az emberek…


… és itt el is érkeztünk a második ponthoz…

2.) Vállald fel magad!
Szerencsésnek érzem magam, mert rengeteg üzenet kapok tőletek. Mertek kérdezni és tanácsot kérni, ami pedig elmondhatatlanul jó érzés, hiszen ez azt jelenti, hogy a bizalmatokba fogadtatok. A legtöbb üzenetben a következő kérdések merültek fel: "Hogyan fogadta a környezeted, hogy blogolsz? Mit szólt a családod? Mit szóltak a barátaid? Nem nevettek ki?"

Higgyétek el, pontosan tudom, hogy mekkora frusztrációt tudnak okozni ezek a kérdések, mivel éveken keresztül én is az ezekből fakadó bizonytalansággal küzdöttem, egészen addig, még arra jutottam, hogy nem érdekel mások véleménye.


Ha mások elismerésére vágysz, egy egész életen át elégedetlenkedni fogsz. Engedd el a mások megbecsülése után való sóvárgást! Egyetlen ember van, akinek az elismerésére szorulsz: önmagad.

Boldoggá tesz a blogolás? Igen. Mire vársz még?! Egy idő után megtanulod helyén kezelni a kritikákat, merthogy abból mindig lesz bőven. Tudni fogod, melyiket kell megfogadni vagy meghallgatni, aztán elbúcsúzni tőle, mert nem a fejlődésed szolgálja. Tarts ki az elképzeléseid mellett és egy napon azon fogod kapni magad, hogy a legrosszindulatúbb véleményekre a következő mondattal válaszolhatsz: Csináld utánam!


3.) Számolj le a bloggerekkel kapcsolatos tévhitekkel!
Ne álltasd magad azzal, hogy a külcsín másodlagos, mert a belbecs a lényeg! Elsőre talán sekélyesen hangzik, mégis úgy tűnik, a blogokra is igaz az első benyomás ereje. Ettől függ, hogy az odatévedő tovább olvasgat, vagy más blogok után néz. Ha egy valamit tanácsolhatok: A kevesebb néha több. Egy letisztult design, áttekinthető felülettel profizmust sugall, a tartalomra irányítja a figyelmet.

Hiába egy jól megírt szöveg, ami talán még hasznos is, ha nem tudod eladni!

A legtöbben nem engedhetjük meg magunknak, hogy profi segítséget kérjünk, így bizony ránk hárul a tartalomfejlesztő, a designer, a marketinges, PR munkatárs feladatkörének ellátása is.

A bloggerek, különösen a kezdők, a szabadidejükből csippentenek le időt arra, hogy vigyék az oldalukat, ami nem kis erőfeszítésekbe kerül. Többségük azért vág bele a blogolásba, mert a.) blogolni menő vagy b.) pénzkereseti lehetőségként tekintenek rá. Ez utóbbi szokta a nagyobb csalódást okozni, mivel blogolással pénzt keresni… Nem lehetetlen, de azért ne legyenek illúzióink! Folyamatos munkát és időbefektetést igényel, sőt minél többen olvasnak, annál nagyobb a felelősség nyugszik a válladon. 

Képes vagy ezzel megbirkózni? Mennyire vagy kitartó? Van egyáltalán időd arra, hogy blogot vezess? Úgy értem igényes blogot…


…és ez csak néhány kérdés volt a sok közül…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése